USD/HKD: Hongkongdollarn dras med i försäljningen av valutor för tillväxtmarknader

Författad av: Crispus Nyaga
februari 24, 2021
  • USD/HKD-priset steg något efter de senaste BNP-uppgifterna från Hongkong.
  • Regeringen presenterade planer på att erbjuda mer stimulans.
  • Detta kommer att leda till ett ökat budgetunderskott de närmaste åren.

USD/HKD- priset steg idag när valutainvesterare reagerade på de senaste BNP-uppgifterna från Hongkong och den nya stimulansen från regeringen. Paret steg till 7,7550, vilket är något över årets lägsta värde hittills på 7,7500.

USD/HKD
USD/HKD

Hong Kong godkänner ny stimulans

Hongkongs regering tillkännagav en plan för att lansera ett nytt stimulanspaket värt cirka 15,5 miljarder dollar för att stödja ekonomin. I ett tillkännagivande sade finansminister Paul Chan att denna nya stimulans kommer att driva det totala budgetunderskottet till över 257,6 miljarder dollar. Han förväntar sig också att ekonomin kommer att växa med mellan 3,5% och 5,5% i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uttalandet kom samma dag som staden släppte sina senaste BNP-siffror. Enligt statistikbyrån minskade ekonomin med 3,0% under fjärde kvartalet på årsbasis. Detta var något bättre än föregående kvartals nedgång på 3,6%. Totalt krympte ekonomin med 6,1% 2020.

Svagheten berodde främst på en minskning av privat konsumtionsutgifter (PCE) med 7,2%. Detta kompenserades för av en ökning av de offentliga utgifterna respektive kapitalbildningen med 5,6% och 2,6%.

Ekonomer tror att Hongkongs ekonomi kommer att klara sig bra i år. För det första, på grund av den nationella säkerhetslagen, kommer protesterna som upplevdes 2019 snart att glömmas bort. Dessutom förväntas många företag investera i staden.

Samtidigt steg USD/HKD också på grund av den övergripande utvecklingen för andra valutor på tillväxtmarknaderna. Den här veckan har stora EM-valutor som den sydafrikanska randen, mexikansk peson och turkisk liran fallit på grund av de stigande obligationsräntorna i USA.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

USD/HKD tekniska utsikter

USD/HKD
USD/HKD

USD/HKD är ett relativt unikt valutapar eftersom Hongkongdollarn är knuten till den amerikanska dollarn. Därför rekommenderas det att du tillbringar lite tid på att träna med ett demokonto för valutahandel innan du handlar.

På 4-timmarsdiagrammet bildade paret ett dubbelt bottenmönster vid 7,7510 mellan slutet av januari och början av februari. Sedan dess har det sett vissa vinster och nått den högsta punkten sedan 12 januari. Paret har också flyttat sig över det viktiga motståndet vid 7,7540. Den har också stigit över de 25- och 15-dagars viktade glidande medelvärdena. Därför kan paret fortsätta stiga på kort sikt.