Asiatiska myndigheter och centralbanker samarbetar kring m-CBDC

Författad av: Jinia Shawdagor
februari 25, 2021
  • Parternskapet vill undersöka DLT:s potential för att lösa gränsöverskridande transaktioner.
  • Projektet utvecklar en PoC-prototyp för att underlätta gränsöverskridande transaktioner i realtid.
  • m-CBDC Bridge syftar till att mildra bristerna i det nuvarande gränsöverskridande överföringssystemet.

Hong Kong Monetary Authority (HKMA) och Bank of Thailand har gått ihop med Förenade Arabemiratens centralbank (CBUAE) och Digital Currency Institute of the People’s Bank of China (PBoC) i en FinTech-affär. HKMA presenterade den här nyheten den 23 februari genom ett pressmeddelande och noterade att samarbetet kretsar kring utvecklingen av en multipel-CBDC (Central Bank Digital Currency). Projektet har även stöd från Bank for International Settlements Innovation Hub Center i Hong Kong.

Enligt pressmeddelandet låg HKMA och BOT bakom detta initiativ, och dess ursprungliga namn var Project Inthanon-LionRock. Projektet försökte utveckla ett CBDC för gränsöverskridande transaktioner. Men projektet har nu bytt namn på Multiple Central Bank Digital Currency Bridge. Partnerskapet m-CBDC Bridge, som lånat idén från Project Inthanon-LionRock, vill studera potentialen för Distribuerad Ledger Technology (DLT) genom att utveckla en Proof-of-Concept-prototyp.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna PoC-prototyp skulle möjliggöra gränsöverskridande transaktioner i realtid 24/7. Utöver detta avser projektet att utforska affärsapplikationer för PoC-prototypen i ett gränsöverskridande sammanhang genom att använda både lokala och utländska valutor.

Exponera fler centralbanker för CBDC

Genom att gå med i detta projekt vill CBUAE och Digital Currency Institute of PBoC hjälpa till att utveckla en lämplig miljö för centralbanker i Asien och andra regioner för att tillsammans utforska potentialen för DLT-baserade gränsöverskridande betalningar. Det långsiktiga målet med detta projekt är att eliminera svagheterna i det nuvarande gränsöverskridande överföringssystemet, vilket inkluderar höga kostnader, komplex regelefterlevnad och långsamma transaktioner.