EUR/USD stiger när USA:s statsräntor skjuter upp

Författad av: Crispus Nyaga
februari 25, 2021
  • EUR/USD-priset ökade i dag efter att de amerikanska statsräntorna steg.
  • Den 10-åriga räntan steg till den högsta nivån sedan februari förra året.
  • EU:s starka affärs- och konsumentsentiment bidrog också.

EUR/USD gjorde en hausseartat breakout då de amerikanska statsräntorna fortsatte att stiga och efter relativt stark EU-förtroendedata. Paret steg till en topp på 1,2230, vilket var den högsta nivån sedan den 8 januari.

EUR/USD
EUR/USD

Stigande amerikanska statsräntor

Det amerikanska dollarindexet sjönk med mer än 0,40% när de amerikanska statsräntorna fortsatte att stiga. Den 10-åriga statsräntan steg till 1,40%, viket är den högsta nivån sedan februari 2020. Det är en betydande ökning från förra årets lägsta nivå på 0,50%. På samma sätt steg den 5-åriga räntan till 0,50%, den högsta nivån sedan mars förra året som visas nedan.

Yields
De amerikanska 5-åriga och 10-åriga statsräntorna

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Statsräntorna stiger inför en omröstning i kongressen om Joe Bidens stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar i morgon. Detta paket kommer att fördela medel till privatpersoner, utvalda företag och stater och lokala myndigheter.

Ekonomer vid ledande banker och valutamäklare tror att den nya stimulansen kommer att leda till högre inflation. Faktum är att denna trend redan har börjat. Efter den senaste avläsningen sa statistikbyrån att den huvud-KPI steg till 1,4% i januari. Därför finns det en möjlighet att stimulansen kommer att överbelasta den till 2,0% eller högre.

EUR/USD stiger också efter de starka uppgifterna om konsument- och affärsförtroende från Europeiska unionen. Enligt Europeiska kommissionen ökade konsumenternas förtroende från -15,5 i januari till -14,8 i februari, i linje med förväntningarna. Under samma period ökade affärs- och konsumentförtroendet från 91,5 till 93,4.

Samtidigt ökade tjänstesentimentet något från -17,7 till -17,1 medan industrisektorn steg från -6,1 till -.3,3. Denna förbättring berodde främst på de pågående vaccinationerna och att många ekonomier öppnar igen.

EUR/USD teknisk prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD har kämpat för att stiga över 1,2182 de senaste veckorna. Paret gjorde detta hausseartade utbrott idag och steg till den högsta nivån sedan den 8 januari.

Priset lyckades också stiga över det första stödet från Andrews Pitchfork och de 15 och 25-periodens vägda glidande medelvärden (WMA).

Efter att ha brutit ut kommer paret sannolikt att fortsätta skjuta upp eftersom tjurar siktar in sig mot nästa motståndsnivå vid 1,2300. För att göra detta måste tjurarna först bryta över 1,2250.