USD/MXN stiger och tycks ignorera starka BNP-uppgifter från Mexiko

Författad av: Crispus Nyaga
februari 25, 2021
  • USD/MXN steg när statsräntorna i USA fortsätter att stiga.
  • Paret ignorerade positiva mexikanska BNP-uppgifter.
  • Landets arbetslöshet steg i januari.

USD/MXN-rallyt blev starkare idag när valutainvesterare reagerade på de stigande amerikanska statsräntorna och blandad ekonomisk data från Mexiko. Det handlas till 20,6, vilket är 1,60% över veckans lägsta på 20,34.

USD/MXN
USD/MXN prisutveckling

Den mexikanska peson faller

Den mexikanska peson och andra tillväxtmarknadsvalutor sjönk kraftigt idag, främst på grund av de stigande amerikanska statsräntorna. De 30-åriga, 10-åriga och 5-åriga statsräntorna steg när kongressen fortsatte att diskutera Bidens stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar. Representanthuset kommer att rösta om det imorgon.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ekonomer förväntar sig att stimulanspaketet kommer att överbelasta den amerikanska ekonomin och pressa inflationen över 2%. Detta kommer i sin tur att tvinga Federal Reserve att höja räntorna och minska den kvantitativa lättnaden tidigare än väntat.

Därför har USD/MXN-priset stigit idag eftersom stigande amerikanska statsräntor gör Mexiko och andra tillväxtmarknader (EM) mindre attraktiva för valutainvesterare.

Paret stiger också efter blandade siffror från Mexiko. Enligt den mexikanska statistikbyrån steg landets arbetslöshet kraftigt i januari. Den steg från 3,8% i december till 4,70%, vilket är den högsta den har varit sedan april förra året. Denna prestation var sämre än medianuppskattningen på 4,30%.

Landets ekonomiska aktivitet ökade däremot med 0,10% i december. Analytiker förväntade sig att aktiviteten skulle minska med 0,60%. På årsbasis minskade den ekonomiska aktiviteten med 2,70%, en förbättring från föregående månads nedgång med 4,10%.

Ytterligare uppgifter från Mexiko avslöjade att ekonomin expanderade med 3,3% under fjärde kvartalet efter att den ökat med 12,1% under tredje kvartalet. Denna ökning ledde till en årlig nedgång på 4,5%, vilket var bättre än föregående kvartals minskning med 8,6%.

USD/MXN tekniska utsikter

USD/MXN
USD/MXN – teknisk graf

Timdiagrammet visar att USD/MXN har återhämtat sig den här veckan och lyft till strax under rekordnivån på 20,83. Priset ligger längs den övre raden av Bollinger Bands och något över den stigande trendlinjen. Paret ligger också något över det 25-dagars glidande genomsnittet. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta rusa upp när tjurar försöker testa 20,83-motståndsnivån.