USD/ZAR: Därför faller den sydafrikanska randen

Författad av: Crispus Nyaga
februari 25, 2021
  • USD/ZAR-priset steg idag när USA:s statsränta fortsatte att stiga.
  • Den sydafrikanska randen föll även efter stark PPI-data.
  • Paret har bildat ett huvud och axlar-mönster.

USD/ZAR-priset steg idag även trots det relativt starka sydafrikanska producentprisindexet (PPI). Priset steg till 14,726, vilket var 1,2% över dagens lägsta nivå på 14,47.

USD/ZAR
USD/ZAR prisutveckling

Sydafrikanska randen under press

USD/ZAR-priset steg idag när försäljningen av tillväxtmarknadsvalutor fortsatte. Den turkiska liran förlorade cirka 0,45% mot den amerikanska dollarn medan den argentinska peson föll med 0,30%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna prisutveckling skedde främst på grund av de stigande statsräntorna i USA. Räntorna för de tioåriga statsobligationerna steg till den högsta nivån sedan februari förra året. Femårsräntorna nådde sin högsta punkt sedan mars och analytiker förväntar sig att denna trend kommer att fortsätta.

I de flesta fall är stigande amerikanska räntor negativt för den sydafrikanska randen. Det beror på att när de stiger tenderar aptiten för risktillgångar att minska eftersom investerare kan få högre avkastning i USA. I en anteckning sa en analytiker vid MUFG att:

”Ett kraftigt steg högre för de amerikanska räntorna, särskilt realräntorna, kan öka risken för att EM-valutorna faller om de inte backas upp av starkare grundläggande förutsättningar.”

USD/ZAR steg även efter de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Sydafrika. Enligt landets statistikbyrå steg producentprisindexet från 0,2% i december till 0,8% i januari. Detta var en bättre avläsning än medianuppskattningen på 0,4%. Denna ökning ledde till en årlig vinst på 3,5%, vilket var bättre än de förväntade 3,1%.

Dessa siffror kom en vecka efter att byrån publicerade ett starkt konsumentprisindex (KPI). Totalt steg den totala KPI:n i Sydafrika från 3,1% till 3,2%. Därför pekar uppgifterna på en potentiell räntehöjning senare i år eller i början av nästa år.

USD/ZAR tekniska utsikter

USD/ZAR
USD/ZAR

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/ZAR-priset steg till 14,9225 som högst under dagen. Priset lyckades korsa det vägda glidande medelvärdet för 25 och 15 perioder medan det genomsnittliga sanna intervallet (ATR) har fortsatt att stiga. Som du kan lära dig i våra gratis valutahandleskurser är en stigande ATR ett mått på stigande volatilitet.

Paret verkar också ha bildat ett huvud och axlar-mönster som visas i blått. Därför finns det en möjlighet att det i slutändan kommer att återuppta den nedåtgående trenden inom kort.