Rightmoves helårsintäkter föll 29% trots ett rekordantal besökare

Författad av: Wajeeh Khan
februari 26, 2021
  • Rightmoves intäkter föll med 29% under 2020 trots ett rekordantal besökare.
  • Fastighetsportalen online rapporterar 134,8 miljoner pund i resultat före skatt 2020.
  • Rightmoves styrelse förklarade 4,5 pence per aktie i slutlig utdelning.

Rightmove plc (LON: RMV) rapporterade idag att dess helårsresultat före skatt såg en minskning på årsbasis på grund av de rabatter de erbjöd sina kunder under den pågående covid-19-krisen. Men antalet besökare, tillade de, steg till rekordnivåer.

Rightmoves aktier föll med mer än 3% när marknaden öppnade idag för att handla till en pris per aktie på 581 pence. Under den sista veckan i mars 2020 hade aktien fallit så lågt som till 400 pence per aktie.

Rightmove rapporterar 134,8 miljoner pund i resultat före skatt 2020

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Rightmove sa att resultatet före skatt år 2020 uppgick till 134,8 miljoner pund. Förra året bokförde de en högre vinst på 213,7 miljoner pund före skatt. Storbritanniens största fastighetsportal online värderade sina intäkter under det nyligen avslutade året till 205,7 miljoner pund, vilket motsvarar en nedgång med 29% på årsbasis.

I december förutspådde det Londonbaserade företaget att husprisinflationen skulle minska något till 4% under 2021.

Enligt Rightmove minskade den genomsnittliga intäkten per annonsör med 28% till 778 pund per månad. I december steg dock siffran till 1 103 pund eller 2% högre än under motsvarande period förra året. Med 2,1 miljarder besök 2020 ökade trafiken till webbplatsen med 31%.

VD Peter Brooks-Johnson kommenterade den ekonomiska uppdateringen på fredag och sa:

”Även om det fortfarande finns tydlig makroosäkerhet, med rekordtrafiknivåer, en stark produktserie och vårt ständiga åtagande att leverera mer innovation, är styrelsen säker på vår affärs motståndskraft och utsikterna för 2021 och därefter.”

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Rightmove förklarar 4,5 pence per aktie i slutlig utdelning

Rightmoves styrelse förklarade 4,5 pence per aktie i slutlig utdelning på fredag. Ifjol slopade fastighetswebbplatsen sin utdelning på 4,4 pence per aktie i ett försök att stärka ekonomin under den pågående covid-19-pandemin.

I separata nyheter från Storbritannien höjde Pets at Home idag sin helårsprognos för det underliggande resultatet före skatt tack vare den robusta utvecklingen de senaste åtta veckorna.

Rightmove plc handlades i stort sett platt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på cirka 2%. I skrivande stund värderas företaget till 5,16 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 38,24.