USD/JPY: Yenen återhämtar sig efter lovande japansk data

Författad av: Crispus Nyaga
februari 26, 2021
  • USD/JPY-priset har sjunkit kraftigt efter att Japans ekonomiska data förbättrats.
  • Japans industriproduktion steg med 4,2% i januari.
  • Tokyos konsumentpriser förbättrades blygsamt i januari.

USD/JPY- priset sjönk kraftigt under natten när marknaden reagerade på de relativt starka japanska ekonomiska uppgifterna. Paret sjönk med 0,55% från den högsta nivån på fem månader vid 106,42 till ett lägsta på 105,85.

USD/JPY
USD/JPY

Den japanska inflationen förbättras

Japanska statistikbyrån släppte relativt starka ekonomiska siffror, vilket signalerade att landets ekonomi är på väg tillbaka. Uppgifterna visade att konsumentprisindexet (KPI) i Tokyo förbättrades från -0,5% till -0,3% i februari.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Exklusive de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna förbättrades priserna från -0,4% till -0,3%. Även om dessa siffror ligger betydligt under Bank of Japans (BOJ) mål på 2% så går de i rätt riktning.

Ytterligare uppgifter avslöjade att landets industriproduktion ökade med 4,2% i januari efter att ha sjunkit med 1,0% föregående månad. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntade sig att industriproduktionen skulle landa på 4,0%. Byrån förväntar sig att produktionen kommer att öka med 2,1% i februari och sedan sjunka med 6,1% i mars.

Samtidigt reagerade USD/JPY också på de relativt svaga men bättre än förväntade detaljhandelsuppgifterna. I januari sjönk detaljhandeln med 2,4% efter att ha minskat med 0,2% föregående månad. Det var ett resultat av att landet införde ett undantagstillstånd för att bromsa spridningen av pandemin.

USD/JPY sjönk även när den amerikanska dollarn studsade tillbaka. Dollarindexet har studsat tillbaka med 0,20% efter att ha legat på minus. Det har stigit med 0,25% mot det brittiska pundet och 0,15% mot euron. Dessutom har det stigit mot den kanadensiska dollarn, svenska kronan och schweiziska francen.

Under de senaste dagarna har valutan försvagats på grund av utvecklingen på obligationsmarknaden. De 5-, 10- och 30-åriga staträntorna har stigit när valutahandlare börja förvänta sig en stark ekonomisk återhämtning.

USD/JPY tekniska utsikter

USD/JPY
USD/JPY – teknisk graf

USDJPY-priset steg till den högsta nivån på fem månader på 106,42 denna vecka. Paret förlorade sedan några av dessa vinster och handlas nu till 106,07. På 4-timmarsdiagrammet ligger priset något över den stigande regressionskanalens mittlinje. Det ligger också mellan den mellersta och övre raden av Bollinger Bands. Därför, trots fallet, förblir paret i en övergripande hausseartad trend tills det rör sig under de två mittlinjerna.