EUR/USD: Därför föll euron trots stark PMI från euroområdet

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 1, 2021
  • EUR/USD-paret sjönk idag efter starka PMI-uppgifter för Europas tillverkningssektor.
  • Detta beror främst på utvecklingen på den amerikanska statsräntemarknaden.
  • Riktmärket för den 10-åriga statsräntan föll efter att ha nått sin högsta nivå för i år.

EUR/USD-priset sjönk idag trots relativt stark PMI-tillverkningsdata från Europeiska unionen. Paret sjönk till 1,2050 som lägst under dagen efter att inledningsvis ha stigit till 1,2240.

EUR/USD
EUR/USD

PMI för euroområdets tillverkningssektor

IHS Markit släppte relativt stark PMI-data för tillverkningen inom euroområdet idag. I sin rapport uppgav de att tillverknings-PMI steg från 54,8 i januari till 57,9 i februari. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 57,7.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den starka utvecklingen inom tillverkningssektorn var spridd över hela regionen. I Tyskland, den största ekonomin i Europa, steg PMI från 57,1 till 60,7, vilket var bättre än förväntade 60,6. På samma sätt ökade PMI från 51,6 till 56,1 i Frankrike medan det i Italien ökade från 56,1 till 56,9.

I sin rapport förklarade Markit denna prestation med den ökande efterfrågan på tillverkade varor och den övergripande optimismen bland tillverkarna tack vare de pågående vaccinationerna. Uttalandet sa att:

”Producenterna drar nytta av en efterfrågan på varor på både inhemska och exportmarknader, kopplade till förhoppningarna om återhämtningen efter covid, som driver förnyad lageruppbyggnad och investeringar i affärsutrustning och maskiner samt förbättrad konsumtion.”

EUR/USD-paret steg också efter de starka inflationsuppgifterna från Italien. Enligt landets statistikbyrå steg konsumentprisindex (KPI) från 0,4% i januari till 0,6% föregående månad. Denna ökning var bättre än medianuppskattningen på -0,6%. Den harmoniserade KPI:n ökade från 0,7% till 1,0%.

Därför föll paret främst på grund av den starka amerikanska dollarn. Dollarindexet steg med mer än 0,40% när rallyt för de amerikanska statsobligationerna avtog. Den tioåriga avkastningen sjönk till 1,46%, vilket var lägre än förra veckans högsta nivå över 1,55%. Detta skedde efter att demokraterna i representanthuset godkände stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att EUR/USD-priset har bildat ett fallande kanalmönster. Denna kanal är formad som ett baisseartat flaggmönster. Inom teknisk analys är detta mönster vanligtvis hausse. Priset ligger också något under de 15-och 25-dagars exponentiella glidande medelvärdena. Därför, även om priset kan sjunka ytterligare på kort sikt, finns det en möjlighet att en hausseartad breakout väntar senare denna månad. Du kan själv öva på detta mönster i ett gratis demokonto för valutahandel.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust