USD/CHF bildar inverterat huvud och axlar-mönster efter svag schweizisk detaljhandel

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 1, 2021
  • USD/CHF har stigit kraftigt efter svaga schweiziska detaljhandelsuppgifter.
  • Schweiz publicerade däremot stark PMI-data för tillverkningssektorn.
  • De fallande amerikanska statsräntorna bidrog också till den aktuella prisutvecklingen.

USD/CHF-priset stiger för andra dagen i rad trots de relativt starka schweiziska PMI-uppgifterna för tillverkningssektorn. Paret steg till 0,9140 so högst under dagen, vilket var 4,42% över årets hittills lägsta nivå på 0,8760.

USD/CHF
USD/CHF

Stark schweizisk PMI-data

I en rapport tidigare idag publicerade Procurement Institute relativt stark PMI-data för Schweiz tillverkningssektor. Siffrorna visade att landets PMI för tillverkning steg till 61,3 i februari efter att ha stigit till 59,4 i januari. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 60,0 och var den högsta sedan september 2018.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Byrån tillskrev branschens starka resultat en högre efterfrågan från lokala och internationella köpare. Dessutom har de längre leveranstiderna och den ökande optimismen bland tillverkarna också bidragit till sektorns uppsving. Även om tillverkningen är en viktig sektor så är den fortfarande en liten del av den schweiziska ekonomin.

Samtidigt steg USD/CHF också efter att landet släppt relativt svaga detaljhandelsnummer. Uppgifterna visade att den totala detaljhandelsförsäljningen sjönk med 0,5% i januari efter att ha ökat med 5,4% under föregående månad. Denna prestation berodde främst på de lockdown-åtgärder som infördes i januari då antalet covid-19-fall fortsatte att öka.

USD/CHF steg när valutainvesterare smälte resultatet för de amerikanska statsräntorna. Efter dagar av rally sjönk USA:s riktmärke till 1,49%, vilket var lägre än förra veckans högsta nivå på 1,60%.

Detta kom några dagar efter att den amerikanska kongressen godkänt stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar. Det kommer nu att gå till senaten, där demokraterna förväntar sig att det kommer att godkännas under de närmaste veckorna. Som svar steg det amerikanska dollarindexet med mer än 0,30%. Valutan steg med 0,50% mot euron, 0,25% mot den japanska yenen och med 0,10% mot den svenska kronan.

USD/CHF tekniska utsikter

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CHF-priset har stigit kraftigt. Det har lyckats stiga över de 25- och 15-dagars viktade glidande medelvärdena (WMA) och 23,6% Fibonacci retracement-nivån. Paret verkar också bilda ett inverterat huvud och axlar-mönster vars hals ligger vid 0,9043. Därför, enligt min åsikt, kommer paret att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa motståndsnivå vid 0,9200.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust