Citi-forskare hävdar att BTC kan bli en internationell handelsvaluta

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 2, 2021
  • Enligt forskare kan BTC nå denna status under de kommande sju åren.
  • Enligt uppgift är BTC den krypto som passar bäst tack vare dess enorma likviditet.
  • Även om BTC är redo att bli en internationell handelsvaluta är dess skalbarhet fortfarande ett stort problem.

Forskare vid Citi, en ledande amerikansk bank, tror att Bitcoin (BTC) snart kan utvecklas till en internationell handelsvaluta och därmed förbättra den globala handeln. Forskarna presenterade dessa åsikter i en ny rapport med titeln ”Bitcoin: At the Tipping Point”. I publikationen fokuserade Citibanks forskargrupp på BTC:s omvandling från en betalningsform vid lanseringen till ett medel för att lagra värde i dagsläget.

Enligt rapporten har BTC egenskaper som skulle göra krypton till en lämplig valuta för internationell handel. Dessa inkluderar dess decentraliserade och gränslösa design, brist på valutaexponering, snabba och billigare penningöverföringar, säkra betalningskanaler och spårbarhet. I kombination med myntets utbredda antagande tror rapportens författare att BTC skulle kunna nå denna status under de kommande sju åren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt forskarna kan importörer och exportörer komma att ändra sin inställning till handel. I stället för att arbeta med många valutor eller stablecoins kan handlare välja att använda en enda valuta, vilket låter dem utföra överföringar direkt.

Enligt forskarna skulle en sådan utveckling kunna gynna BTC:

En decentraliserad kryptovaluta kan vara att föredra eftersom ingen regering eller extern enhet kan vidta åtgärder som kan påverka utbudet av handelsvalutan, vilket hjälper till att frikoppla handeln från politiska överväganden. Även om den amerikanska dollarn ofta är standardvalutan idag, skapar växande spänningar mellan USA och Kina oro för framtiden. Den mest väletablerade och likvida kryptovalutan är Bitcoin, vilket gör att det troligtvis är den som tjänar mest på en övergång till en ny kryptohandelsvaluta.

BTC:s skalbarhet är fortfarande en stor utmaning

Forskarna noterade dock risker och hinder som kan hindra BTC från att nå denna status. Den viktigaste frågan är transaktionsvolymerna som Bitcoin-nätverket kan hantera. För närvarande kan nätverket bara bearbeta i genomsnitt 5 transaktioner per sekund. Som jämförelse genomför Visa 24 000 transaktioner på en sekund, vilket gör Bitcoin-nätverket 4 800 gånger långsammare.

Därtill är det globala antagandet också ett stort hinder i BTC:s resa att bli en internationell handelsvaluta. Vissa länder tror fortfarande inte på BTC:s potential. Som ett resultat av denna skepsis har vissa länder direkt förbjudit myntet.

Även om institutioner i allt högre grad har hoppat på kryptotåget så kan oro över kapitaleffektivitet, försäkring och förvaring, säkerhet och ESG-överväganden för bitcoin-mining få dem att ta ett steg tillbaka.

Därför drog forskarna slutsatsen att:

Bitcoin står inför ett vägskäl för sin existens och vägen framåt härifrån kan ha stora och vidgade konsekvenser.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto