DXY: Dollarindexets rally mattas av när amerikanska statsräntan studsar tillbaka

Författad av: Crispus Nyaga
mars 2, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet steg idag när investerare fokuserade på de amerikanska statsräntorna.
  • Efter att ha sjunkit igår steg riktmärket för den 10-åriga statsräntan i dag.
  • Dollarn har sjunkit mot samtliga valutor i indexet.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) steg för sjätte dagen i rad när valutainvesterare och analytiker fokuserade på utvecklingen på obligationsmarknaden. Det steg till ett högsta intradag på 91,40 dollar, den högsta nivån sedan 5 februari.

De amerikanska statsräntorna i fokus

Det största fokuset bland dollarhandlare har varit den pågående aktiviteten på obligationsmarknaden. Efter att ha stigit till nästan 1,60% förra veckan sjönk den 10-åriga statsobligationsräntan till 1,41% igår. I dag har dock räntan stigit med 0,15% till nuvarande 1,44%. Räntan för de 5-åriga statsobligationerna har sjunkit till 0,703% medan 30-årsräntan har stigit till 2,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Analytiker granskar utvecklingen på obligationsmarknaden för att få ledtrådar om Federal Reserves planer. Högre ränta innebär att investerare är optimistiska för den totala ekonomiska återhämtningen. Som ett resultat betyder det att banken sannolikt kommer att höja räntorna tidigare än väntat.

Denna åtgärd beror främst på de aktuella stimulansåtgärderna. Förra veckan godkände demokraterna i representanthuset ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar. Detta paket diskuteras nu i senaten, som förväntas klubba igenom det nästa vecka.

Som ett resultat tror investerare att en sådan affär kommer att överhetta ekonomin och tvinga Fed att agera. De senaste ekonomiska uppgifterna visar också att den amerikanska ekonomin håller på att återhämta sig. Fler än 48 miljoner amerikaner har redan vaccinerats mot covid-19. Och trenden kommer sannolikt att accelerera efter det vaccin som Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) utvecklat, som bara kräver en dos, kommer ut på marknaden.

Samtidigt visade uppgifter som publicerades i går att den amerikanska tillverkningssektorn går starkare. Enligt Markit sjönk landets PMI för tillverkningssektorn till 58,6 i januari. Enligt annan data från Institute of Supply Management (ISM) ökade PMI från 58,7 till 60,8.

Dollarindexet har stigit främst till följd av dollarns resultat gentemot andra valutor. Det har stigit med 0,35% mot den schweiziska francen, 0,18% mot den japanska yenen och 0,15% mot euron.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet

Dollarindexet steg till 91,40 dollar som högst idag och drog sig sedan tillbaka till den nuvarande nivån på 91,15 dollar. På 4-timmarsdiagrammet ligger priset över 25- och 15-periodens exponentiella glidande medelvärden. Det ligger också något över det viktiga stödet vid 91,05 dollar. Relativ styrkaindex (RSI) ligger något under den överköpta nivån på 70.