GBP/USD pausar inför Rishi Sunaks årliga budgettal

Författad av: Crispus Nyaga
mars 3, 2021
  • GBP/USD håller stadigt i väntan på Rishi Sunaks budgettal.
  • Paret reagerar också på de senaste PMI-uppgifterna för den brittiska tjänstesektorn.
  • Tjänste-PMI steg till 49,5, vilket inte motsvarade förväntningarna.

GBP/USD ligger i ett snävt intervall efter de relativt svaga PMI-siffrorna för den brittiska tjänstesektorn och inför det brittiska årliga budgettalet från Rishi Sunak.

GBP/USD
GBP/USD

Storbritanniens tjänstesektor kämpar

Storbritannien är främst en tjänsteekonomi. Sektorn sysselsätter fler än 70% av alla arbetare, enligt Office of National Statistics (ONS). Tyvärr är det den sektor som drabbats hårdast av covid-19-pandemin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På måndagen avslöjade data att PMI:n för landets tillverkningssektor ökade från 54,9 till 55,1. Idag avslöjade siffror från Markit att tjänste-PMI ökade från 39,5 i januari till 49,5 i februari. Analytiker förväntade sig att PMI skulle ha ökat till cirka 49,7. Värdet har också legat under den expansiva zonen på 50 sedan oktober förra året. I rapporten sa Tim Moore att:

”Aktiviteten inom den brittiska tjänstesektorn var relativt stabil i februari och det verkar som om den tredje nationella lockdownen har sett begränsade spill till de delar av ekonomin som inte omfattas av de regeringsimplementerade stängningarna.”

Ändå förväntar sig analytiker att sektorn kommer att fortsätta att expandera när regeringen ökar vaccinationstakten.

GBP/USD höll också stadigt inför ett tal av landets finansminister Rishi Sunak. Enligt medierapporter förväntas han utvidga permitteringsprogrammet och ge mer stöd till high street-återförsäljare. Dessutom förväntas han höja företagsskatten från 19% till 23% och frysa stämpelskatten fram till slutet av juni.

Analytiker vid Rabobank förväntar sig ändå inte att hans tal kommer att påverka GBP/USD-paret.

Samtidigt vacklar GBP/USD när den amerikanska dollarn ökar i värde. Dollarindexet har stigit med 0,15% – valutan steg bl.a. med 0,35% mot den japanska yenen och schweiziska francen.

GBP/USD prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

GBP/USD handlas till 1,3950, vilket är något under dagens högsta nivå på 1,400. På 4-timmarsdiagrammet ligger priset något under det första stödet för Andrews Pitchfork-verktyget. Detta är ett tecken på att paret inte har sett en hausseartad breakout än. Därtill ligger priset längs de 25-och 15-periodernas exponentiella glidande medelvärden. Därför, även om en hausseartad breakout är möjlig, måste valutainvesterarna först klara att bryta över motståndet vid 1,400.