Persimmons 2020-vinst föll på grund av covid-19

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on mar 3, 2021
  • Persimmons vinst föll under 2020 på grund av covid-19-störningar av verksamheten.
  • Byggföretaget rapporterar 3,33 miljarder pund i intäkter under året.
  • Styrelsen tillkännagav 125 pence per aktie i delårsutdelning.

Persimmon plc (LON: PSN) meddelade idag att deras resultat och intäkter minskade under 2020 på grund av den pågående covid-19-pandemin. Företaget sa att tecken på återhämtning var tydliga under andra kvartalet föregående år. Deras momentum, tillade de, har hittills fortsatt även under 2021.

Persimmons aktier, som du kan lära dig att köpa online här, steg med ungefär 4% när marknaden öppnade idag. Aktierna handlas nu till 28,24 pund per aktie. Som jämförelse hade de sjunkit så lågt som till 15,34 pund per aktie i mars 2020 när covid-19-krisens inverkan var som störst.

Persimmon rapporterar 3,33 miljarder pund i intäkter

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Persimmon rapporterade 783,8 miljoner pund i resultat före skatt 2020, jämfört med 1,04 miljarder pund föregående år. Husbyggaren värderade sina intäkter under det nyligen avslutade året till 3,33 miljarder pund, vilket var en minskning från 3,65 miljarder pund 2019. Persimmon meddelade att de byggde 13 575 hus ifjol, vilket motsvarar en minskning med 14% på årsbasis.

Som jämförelse hade det York-baserade företagets intäkter ökat med 32% under första halvåret 2020.

Styrelsen tillkännagav 125 pence per aktie i tillfällig utdelning idag. Ytterligare 110 pence per aktie kommer att betalas ut i senare i år mellan augusti och december. År 2022 förväntar sig det brittiska företaget att återgå till sin normala årliga utdelning på 1,25 pund per aktie.

I separata nyheter från Storbritannien publicerade mjukvaruföretaget Avast plc också sin ekonomiska rapport idag.

Persimmons orderbok ökade till 2,3 miljarder pund

Persimmon uttryckte förtroende för att efterfrågan på nya bostäder kommer att förbli robust under 2021. På årsbasis var den privata försäljningen i genomsnitt 7% högre under de åtta första veckorna av året. Dess orderstock ökade till 2,3 miljarder pund, vilket är 15% högre än ifjol.

Persimmon sa att det sannolikt kommer att dröja till nästa år innan verksamheten återgår till nivåerna före covid-19-pandemin, som hittills har smittat drygt 4,1 miljoner människor i Storbritannien och orsakat 123 tusen dödsfall.

Persimmon handlades i genomsnitt nästan platt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på nära 3,5%. I skrivande stund värderas det brittiska företaget till 8,96 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 13,28.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust