USD/CNY: Yuanen nära 7-månaderstopp när återhämtningen fortsätter

Författad av: Crispus Nyaga
mars 3, 2021
  • USD/CNY ligger nära den lägsta nivån sedan i juni 2020.
  • De senaste uppgifterna visade att de kinesiska tillverknings- och tjänstesektorernas PMI ökade.
  • PBOC har också vidtagit åtgärder som gjort det möjligt för yuanen att stärkas.

USD/CNY-priset ligger nära den lägsta nivån sedan juni förra året när den kinesiska ekonomiska återhämtningen accelererar. Det handlas till 6,4646, vilket är nästan 10% under den högsta nivån under 2020.

USD/CNY
USD/CNY

Kinas ekonomiska återhämtning

Även om Kina var det första landet som rapporterade covid-19-smitta, var det också det första stora landet som klarade sig igenom pandemin. Ekonomin expanderade med 1,6% under andra kvartalet och med 3,2% under det tredje. Den expanderade med 6,4% under fjärde kvartalet och med 2,3% för året. Under motsvarande period minskade euroområdets och den amerikanska ekonomin med 6,8% respektive 4%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kinesiska återhämtningen är främst ett resultat av den betydande ökningen av den externa efterfrågan och framgången för dess insatser mot pandemin.

Tillväxten har fortsatt i år, enligt tidiga ekonomiska siffror. I söndags visade data från Caixin att tillverknings-PMI sjönk till 50,6 från föregående 51,3. Och på måndagen visade data från Caixin och Markit att PMI sjönk till 50,9, vilket var den lägsta nivån på nio månader.

Idag publicerade Markit också uppgifter om landets tjänste-PMI. Uppgifterna visade att tjänste-PMI minskade från 52,2 i januari till 51,7 i februari. Komposit-PMI sjönk från 52,0 till 51,5. En PMI-avläsning på 50 eller högre är ett tecken på att en bransch expanderar.

Även om veckans PMI-tal var relativt svaga så säger analytiker att detta låg i linje med hur det sett ut historiskt. Under de senaste åren har tillverknings- och serviceaktiviteten tenderat att svalna i februari när landet firar nyår.

USD/CNY har också fallit på grund av People’s Bank of China (PBOC). Till skillnad från tidigare har centralbanken inte ingripit på marknaden för att devalvera valutan. Detta beror delvis på att den övervärderade yuanen inte har haft någon större inverkan på landets exportörer. Enligt Wall Street Journal (WSJ) vill landet också öka valutaens globala status.

USD/CNY tekniska utsikter

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

USD/CNY har legat i ett snävt intervall de senaste dagarna. Paret ligger något över årets lägsta nivå hittills på 6,4241. Det har också bildat en smal kanal vars motståndsnivå är 6,4947. Priset ligger också längs de 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA) medan det genomsnittliga sanna intervallet (ATR) har sjunkit. Därför är utsikterna för paret neutrala, vilket innebär att de kan bryta ut i endera riktning. Därför bör du använda de riskhanteringsverktyg som erbjuds av din spread betting-valutamäklare för att hantera riskerna.