USD/SGD: Mest överköpt på fem månader efter detaljhandelsdata från Singapore

Författad av: Crispus Nyaga
mars 5, 2021
  • USD/SGD steg kraftigt efter de senaste detaljhandelsuppgifterna från Singapore.
  • Den totala försäljningen sjönk för andra månaden i rad.
  • Den singaporianska dollarn sjönk som en del av att utvecklingsländernas valutor säljs av.

USD/SGD-priset steg för fjärde dagen i rad efter svag detaljhandelsdata från Singapore och den amerikanska dollarns starka utveckling. Paret steg med 0,40% till den högsta nivån sedan december förra året.

USD/SGD
USD/SGD

Singapores svaga detaljhandelsdata

I en rapport i dag meddelade Statistics Singapore att detaljhandeln var pressad i januari. Totalt minskade den totala detaljhandelsförsäljningen med 1,8% i januari efter att ha minskat med 1% i december. Denna utveckling ledde till en årlig nedgång på 6,1%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Värdet av all detaljhandelsförsäljning minskade till 3,8 miljarder dollar, och onlineförsäljningen representerade 10% av det totala värdet. Exklusive motorfordon var den totala försäljningen 3,2 miljarder dollar. Separat minskade försäljningen av mat och dryck med 24,7% till 720 miljoner dollar.

Tidigare denna vecka reagerade USD/SGD-priset på de relativt svaga PMI-uppgifterna för tillverkningssektorn i Singapore. Enligt Markit minskade den totala PMI för tillverkning från 50,7 i januari till 50,5 i februari. Ändå förblev indexet över 50, vilket är ett tecken på att tillverkarna klarar sig bra.

Ändå förväntar sig analytiker att den singaporianska ekonomin kommer att gå bättre i år. Landet har redan börjat administrera vacciner och fler resenärer förväntas besöka Singapore i år. Dessutom kommer efterfrågan från dess grannländer att fortsätta öka.

USD/SGD-paret har också stigit på grund av den allmänna svagheten för tillväxtmarknadernas valutor då USA:s statsränta fortsätter att stiga. Den 10-åriga statsobligationsräntan steg till 1,50% för andra gången under de senaste två veckorna.

Obligationsmarknadens resultat beror främst på förväntningarna om ökad inflation när USA förbereder sig för att lansera ytterligare ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar. Andra tillväxtmarknadsvalutor, som den mexikansk peson och brasilianska realen, har också sjunkit.

USD/SGD-prognos

Singapore dollar
Singaporianska dollarn

USD/SGD-paret har haft en kraftig uppåtgående trend de senaste veckorna. På 4-timmarsdiagrammet har det stigit över det viktiga motståndet vid 1,3390. Det ligger också längs Bollinger Bands övre sida medan Relative Strength Index (RSI) har flyttat till den högsta nivån sedan september förra året. Därför, även om den uppåtgående trenden sannolikt kommer att fortsätta, bör vi inte utesluta en kortsiktig tillbakadragning till 1,3390.