USD/ZAR: Därför kan den sydafrikanska randen kan stiga till 17,00

Författad av: Crispus Nyaga
mars 5, 2021
  • USD/ZAR-paret har haft en stark stigande trend.
  • Denna prestation beror på risk-off-sentimentet på marknaden.
  • De stigande obligationsräntorna på marknaden har också bidragit.

Priset USD/ZAR har stigit till den högsta nivån sedan den 28 januari när försäljningen av tillväxtmarknadens valutor accelererade. Paret handlas till 15,2675, vilket är 6% över den lägsta nivån i år hittills.

USD/ZAR
USD/ZAR

Sydafrikanska randen under press

Den sydafrikanska randen hade ett bra år 2020. Den steg med mer än 25% mot den amerikanska dollarn mellan mars och december. Den steg också med 18% mot det brittiska pundet och med 16% mot euron.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna prestation berodde på risk-on-sentimentet på marknaden. Andra riskfyllda tillgångar som kryptovalutor och teknologilager steg också.

Under de senaste veckorna har trenden vänt i takt med att USD/ZAR har stigit. Analytiker vid flera valutamäklare och investeringsbanker förklarar detta med ett risk-off-sentiment på marknaden. Det har utlösts av avyttrandet av de amerikanska statsobligationerna den senaste tiden, som har pressat USA:s avkastning till den högsta nivån på mer än 12 månader.

Avkastningen har stigit eftersom marknaden pekar på att den amerikanska inflationen kommer att fortsätta stiga. Dessutom har den redan stigit från förra årets lägsta nivå på mindre än 0,5% till 1,4% i januari. Därför tror många att det kommande stimulanspaketet i USA kommer att höja räntan ytterligare.

En hög inflation i USA kommer att leda till höga räntor och en åtstramning av penningpolitiken från Federal Reserve. Höga räntor i USA kommer i sin tur att göra tillväxtmarknader och riskfyllda tillgångar mindre attraktiva för investerare.

Priset på USD/ZAR har också stigit efter de relativt positiva ekonomiska uppgifterna från Sydafrika. Den här veckan visade data från Markit och Standard Bank att tillverknings-PMI steg från 50 i januari till 53 i februari.

Därtill har antalet fall av covid-19 minskat och landet strävar efter att administrera fler än 700 000 vacciner innan slutet av denna månad. Dessutom stiger inflationen och förväntas stiga ytterligare när priset på råolja siktar mot nya toppar. Detta kommer att sätta mer press på centralbanken att agera.

USD/ZAR-prognos

USD/ZAR
Den sydafrikanska randen

USD/ZAR bildade ett dubbelbottenmönster på 14,40-nivån i februari. Det har stigit sedan dess. På det dagliga diagrammet har de exponentiella glidande medelvärdena för 14 och 28 dagar (EMA) gjort en hausseartad crossover. Dessutom ligger priset något under den dubbla bottenhalsen på 15,66. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 17,00.