Big Lots rapporterar bättre resultat än väntat under fjärde kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
mars 6, 2021
  • Big Lots rapporterar bättre resultat än väntat under fjärde kvartalet.
  • Den amerikanska återförsäljaren förutspår en vinst på upp till 1,05 pund per aktie under första kvartalet.
  • Big Lots aktier steg med 4,0% under fredagens förhandel.

Big Lots Inc. (NYSE: BIG) rapporterade igår att deras vinst under fjärde kvartalet var bättre än vad analytiker hade förväntat sig. Deras försäljning i jämförbara butiker levde dock inte upp till förväntningarna under Q4. Företaget gav också optimistisk prognos för räkenskapsårets första kvartal igår.

Big Lots aktier steg med 4,0% under gårdagens förhandel och har nu rusat upp med mer än 40% hittills i år. Läs mer om swing trading här.

Big Lots finansiella resultat för fjärde kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Big Lots meddelade att derass nettoresultat för kvartalet som avslutades den 30 januari landade på 70,90 miljoner pund, vilket motsvarar 1,87 pund per aktie. Under motsvarande kvartal förra året begränsades deras nettoresultat till lägre 67,86 miljoner pund, eller 1,73 pund per aktie.

Detaljhandelsföretaget värderade sin nettoomsättning under Q4 till 1,26 miljarder pund, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 8,1%. Big Lots jämförbara butiksförsäljning steg däremot med 7,9% under det senaste kvartalet. Under det föregående kvartalet (Q3) ökade det Columbus-baserade företagets omsättning med 18%.

Enligt FactSet hade experter förutspått att företaget skulle bokföra 1,81 pund i vinst per aktie under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för försäljningstillväxt i jämförbara butiker uppgick till 8,5%. Big Lots intäkter under Q4 låg i linje med FactSet-konsensus.

För det första kvartalet förväntar sig det amerikanska företaget nu att resultatet per aktie kommer att ligga i intervallet 94 pence till 1,05 pund. Det förutspår en tillväxt på under 5% för sin jämförbara butiksförsäljning under det innevarande kvartalet. Analytiker å andra sidan förväntar sig 96 pence i vinst per aktie under första kvartalet och en nedgång på 2,0% för försäljningen i jämförbara butiker.

Big Lots kvartalsuppdatering kommer en dag efter att Kroger rapporterat att deras resultat överträffade förväntningarna.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

VD Bruce Thorns kommentarer igår

Verkställande direktören Bruce Thorn kommenterade resultatrapporten igår och sa:

”Jag är glad att kunna rapportera att vårt fjärde kvartal slutade starkt, med en rekordhög försäljningsökning i jämförbara butiker under fjärde kvartalet trots mindre trafik än väntat i december och utmaningar för lager och leveranskedjor under kvartalet. Vi levererade också ytterligare ett starkt kvartal med tillväxt inom våra e-handels- och omnichannel-plattformar med en försäljning som ökade med över 130%.”

Big Lots presterade positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på nära 60%. I skrivande stund värderas företaget till 1,63 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 3,87.