USD/CHF återhämtar sig när USA:s statsränta får dollarn att stiga

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 12, 2021
  • USD/CHF studsade tillbaka efter de senaste ekonomiska prognoserna från SECO.
  • Paret reagerar också på den relativt svaga amerikanska dollarn efter att Biden undertecknat stimulanspaketet.
  • Paret kan fortsätta den uppåtgående trenden på kort sikt.

Priset på USD/CHF steg idag efter den senaste ekonomiska prognosen från den schweiziska regeringen och efter att Joe Biden undertecknade det nya stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar, vilket fick de amerikanska statsräntorna att stiga.

USD/CHF
USD/CHF

En blygsam återhämtning för den schweiziska ekonomin

Den schweiziska ekonomin kommer att återhämta sig i år efter att ha krympt med 2,9% år 2020. Enligt statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO) kommer ekonomin att se en liten nedgång under första kvartalet i år och sedan återhämta sig under resten av året. Sammantaget förväntar sig kommittén att ekonomin kommer att expandera med 3% i år och med 3,3% under 2022.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna rebound tillskrivs flera faktorer. För det första har regeringen redan startat vaccinationsprocessen. De förväntar sig att hela befolkningen kommer att kunna vaccineras de närmaste månaderna. Detta kommer att leda till fler affärsaktiviteter och öka den personliga konsumtionen, vilket är den största bidragsgivaren till BNP.

Kommittén förväntar sig också att ökad konsumtion utomlands kommer att leda till mer exporttillväxt i landet. Denna efterfrågan har redan börjat återhämta sig, vilket framgår av de senaste schweiziska PMI-uppgifterna för tillverkning och tjänster.

USD/CHF reagerar också på att Joe Biden undertecknade det senaste stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar. Detta innebär att medlen börjar distribueras till individer, företag och stater under de närmaste veckorna.

På onsdag avslöjade uppgifter från Bureau of Labor Statistics (BLS) att den totala amerikanska inflationen steg från 1,4% i januari till 1,7% i februari, i linje med förväntningarna. Kärn-KPI ökade med 1,4% under månaden.

Därför, även om inflationen kommer att stiga över 2,0% på kort sikt, tror analytiker att tillväxten kommer att vara begränsad. I själva verket förutsäger den femåriga breakeven-punkten att inflationen kommer att stiga till 2,5% och sedan sjunka till cirka 2% senare i år. Detta har sett den amerikanska dollarn svalna mot viktiga valutor på kort sikt.

USD/CHF-prognos

USD/CHF
USD/CHF – teknisk graf

USD/CHF-priset har haft en stark stigande trend. Faktum är att paret nått en topp på 0,9663, vilket var den högsta nivån sedan juli 2020 till följd av den starka dollarn. Under de senaste sessionerna har dock priset dragit sig tillbaka till 0,9235.

På det dagliga diagrammet ligger priset fortfarande över 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Det är också några punkter under den viktiga motståndsnivån vid 0,9300 medan Relative Strength Index (RSI) har fortsatt att stiga. Därför kan paret enligt min mening återuppta den stigande trenden när valutahandlare siktar in sig mot det viktiga motståndet vid 0,9400.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust