USD/CNY: Yuanen förblir stadig efter tecken på stark kinesisk återhämtning

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on mar 15, 2021
  • Den kinesiska yuanen höll sig stadig efter stark kinesisk ekonomisk data.
  • Kinas industriproduktion ökade med 35,1% i februari.
  • Investeringar i anläggningstillgångar ökade med 35% från 2,9%.

USD/CNY-priset sjönk något efter relativt stark ekonomisk data från Kina, den näst största ekonomin i världen. Paret sjönk till 6,4947, vilket är något under fredagens stängning på 6,5100.

USD/CNY

Kina ser en stark återhämtning

Den kinesiska ekonomin har gjort stora framsteg de senaste månaderna. Det var den enda stora globala ekonomin som registrerade en årlig BNP-tillväxt förra året, enligt landets statistikbyrå.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna tillväxt fortsätter i år då den internationella efterfrågan och den privata konsumtionen fortsätter att återhämta sig. För två veckor sedan visade data från statistikbyrån att landets export och import ökade i januari vilket ledde till ett månatligt överskott på mer än 100 miljarder dollar.

Och i dag avslöjade siffrorna att detaljhandeln ökade med 33,8% i februari när landet firade in sitt nya år. Denna förbättring var bättre än januaritillväxten på 4,6% och medianuppskattningen på 32,0%. Totalt ökade försäljningen med 33,78% sedan januari.

Samtidigt ökade landets industriproduktion från 7,3% i januari till 35,1% i februari. Analytiker förväntade sig att siffran skulle landa på 30,0%. Vidare ökade investeringar i anläggningstillgångar, som är en viktig del av ekonomin, med 35,0% medan husprisindexet ökade med 4,3%.

Analytiker vid många banker och valutamäklare tror att den kinesiska återhämtningen kommer att fortsätta i år. De pekar bl.a. på det senaste stimulanspaketet från den amerikanska regeringen och det kommande infrastrukturpaketet. Som en av USA:s största handelspartners kommer landet att få betydande fördelar efter affären. Dessutom kommer efterfrågan på kinesiska varor att fortsätta öka när världsekonomin återhämtar sig.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY – graf

USD/CNY bröt över det viktiga motståndet vid 6,4947 förra veckan då de amerikanska statsräntor fortsatte att stiga. Det steg sedan till den högsta nivån på flera månader på 6,5435, men förlorade sedan några av vinsterna efter uppgifter om USA:s inflation.

USD/CNY-priset svävar något över motståndet vid 6,5435 och ligger fortfarande längs de 15- och 25-dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Det relativa styrkaindexet (RSI) ligger också på en neutral nivån på 50.

Paret verkar också bilda ett litet hausseartat flaggmönster. Därför kan paret komma tillbaka inom kort då tjurar riktar in sig mot nästa viktiga motståndsnivå vid 6,52. Ändå bör handlare vara försiktiga med att handla paret på grund av potentiella ingripanden från PBOC.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust