NZD/USD: Därför kan Nya Zeelands dollar snart sjunka till 1,71

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 19, 2021
  • Priset på NZD/USD har varit under press den senaste tiden.
  • Den starka amerikanska dollarn när obligationsräntorna stiger har bidragit.
  • Marknaden är också orolig för de senaste svaga BNP-uppgifterna från Nya Zeeland.

NZD/USD-priset är under press – främst på grund av den relativt starka amerikanska dollarn och den svaga BNP-datan från Nya Zeeland. Det handlas till 0,7160, vilket är 1,50% under dagens högsta nivå på 1,7240.

NZD/USD
NZD/USD

Starkare amerikansk dollar

Den amerikanska dollarn har stigit mot de flesta utvecklade länders valutor som euron, det brittiska pundet och den australiska dollarn. Det noga bevakade dollarindexet har stigit till 91,95 dollar från den här veckans lägsta nivå på 91,25 dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den starkare amerikanska dollarn kommer två dagar efter att Federal Reserve avslutade sitt två dagar långa penningpolitiska möte. De lämnade räntan oförändrad mellan 0% och 0,25% och lovade att fortsätta med sin massiva kvantitativa lättnad. De höjde också sina prognoser för den amerikanska ekonomin tack vare de pågående vaccinationerna och stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar.

Även om Feds prognoser var återhållsamma så tror marknaden att situationen kommer få dem att ändra sig senare i år. Detta bevisas av den 5-åriga break-even-räntan, som har stigit till den högsta nivån sedan 2008. Dessutom steg obligationsräntorna och den 10-åriga räntan nådde 1,7% för första gången på mer än ett år.

NZD/USD är också under press eftersom investerare reagerar på de ökande riskerna för en ”double dip”-recession i Nya Zeeland. Uppgifter från landets statistikbyrå sa att ekonomin krympte med 1,0% under fjärde kvartalet efter att ha expanderat med 13,9% under tredje kvartalet. Denna utveckling ledde till en årlig nedgång på 0,9% – sämre än förväntade 0,5%.

Den svaga prestationen berodde främst på landets svaga tjänstesektor. Turismen står nästan stilla på grund av bristen på utländska besökare. På samma sätt lider restaurang- och hotellbranschen också på grund av pandemin. Ändå förväntar sig ekonomer att ekonomin kommer att studsa tillbaka i år.

NZD/USD teknisk prognos

NZD/USD
NZD/USD – teknisk graf

NZD/USD-paret steg till åtets högsta nivå hittills på 0,7465 i februari. Sedan dess har det sjunkit med mer än 4%. På 4-timmarsdiagrammet ligger priset något under den viktiga motståndsnivån vid 0,7245, där det fann ett starkt motstånd i januari och februari. Det har också sjunkit under det 25-dagars exponentiella glidande genomsnittet.

Därför kan paret fortsätta att falla när björnar siktar in sig mot det viktiga stödet vid 0,7100. Ett lyft upp till 0,7200 kommer däremot att ogiltigförklara denna prognos. Du kan öva på forexhandel med ett gratis demokonto för valutahandel.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust