Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq föll när stigande statsräntor fortsatte att skrämma investerare

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on mar 22, 2021
  • Förra veckan försvagades Dow Jones med 0,46%, S&P 500 med 0,77% och Nasdaq med 0,79%.
  • USA:s 10-åriga statsränta steg till den högsta nivån på 14 månader.
  • Federal Reserve beslutade att avsluta sin tillfälliga lindring av kapitalkraven för stora banker.

Den amerikanska aktiemarknaden försvagades under mars tredje handelsvecka och Wall Streets tre huvudindex stängde alla i rött. Stigande statsräntor fortsätter att skrämma investerare, inte minst när USA:s 10-åriga statsränta steg till den högsta nivån på 14 månader.

Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq har en tuff väg framför sig eftersom högre utlåningsräntor gör spekulativa aktier mindre attraktiva, men optimismen i samband med covid-19-stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar innebär att marknaden fortfarande befinner sig i en köpzon. Det är också värt att nämna att Federal Reserve höjde sin medianprognos för inflationen förra veckan och beslutade att avsluta sin tillfälliga lindring av kapitalkraven för stora banker.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Den amerikanska centralbanken sa att den inte kommer att förlänga den tillfälliga kapitalbuffertlättnad som inrättats för att lindra pandemidriven stress på finansieringsmarknaden. Bankerna har sett en betydande tillväxt i år, och den här nyheten har fungerat som en katalysator för att investerare kasserat ut sina vinster,” säger Art Hogan, chefsmarknadsstrateg vid National Securities i New York.

Enligt analytiker förblir Wall Street’s tre huvudindex potential att stiga ytterligare begränsad för tillfället trots att IMF uppgett att det finns tecken på en starkare global ekonomisk återhämtning.

S&P 500 föll med 0,77% under veckan

Under veckan försvagades S&P 500 (SPX) med 0,77% och stängde till 3 913 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Om priset bryter över motståndet vid 4 000 punkter skulle det vara en köpsignal för S&P 500, men om priset sjunker under 3 800 skulle det vara en stark säljsignal och då riskerar indexet att falla ned till 3 700 eller till och med 3 600 punkter.

DJIA föll med 0,46% under veckan

Dow Jones Industrial Average (DJIA) försvagades med 0,46% under veckan och stängdes till 32 628 punkter. Wall Street-analytiker förväntar sig en tillbakadragning för aktierna den närmaste tiden, men så länge priset ligger över 30 000 punkter förblir Dow Jones Industrial Average-index på en tjurmarknad.

Datakälla: tradingview.com

Om priset stiger över 33 000 punkter skulle det vara en hausseartad bekräftelse för Dow Jones Industrial Average (DJIA). Om priset å andra sidan sjunker under 32 000 punkter skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 31 500.

Nasdaq Composite sjönk med 0,79% under veckan

Nasdaq Composite (COMP) tappade 0,79% under veckan och stängdes till 13 215 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Om priset stiger över 13 500 punkter igen skulle det vara en bekräftelse av den hausseartade trenden, men om priset faller under 13 000 punkter skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fall ned till 12 500 punkter.

Sammanfattning

Den amerikanska aktiemarknaden försvagades under den tredje handelsveckan i mars och Wall Streets tre huvudindex stängde alla i rött. Stigande amerikanska statsräntor fortsätter att skrämma investerare, och potentialen att stiga för Wall Streets tre huvudindex är för närvarande begränsad.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust