USD/CHF: Kopp och handtag-formation pekar på stigning till 0,9400

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 25, 2021
  • USD/CHF-paret har bildat ett kopp och handtag-formation.
  • Schweiziska centralbanken lämnade räntan oförändrad.
  • Banken åtagit sig också att fortsätta ingripa på marknaden.

USD/CHF-priset steg efter det första räntebeslutet från Swiss National Bank (SNB). Den steg till 0,9375, vilket var den högsta nivån sedan den 9 mars. På samma sätt ökade också EUR/CHF och GBP/CHF.

usd/chf
Den schweiziska francen – prisutveckling

SNB:s räntebeslut

SNB avslutade sitt två dagar långa möte och gjorde vad de flesta analytiker hade förväntat sig. Det beslutade att lämna räntorna oförändrade på -0,75% (världens lägsta) och lovade att fortsätta stödja ekonomin.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om den schweiziska francen har försvagats väsentligt mot nyckelvalutor så beklagade banken att valutan förblir övervärderad. Som ett land med fokus på export tenderar en starkare franc att ha negativa effekter på deras industrier.

I synnerhet sa banken att de åtar sig att ingripa på valutamarknaden om det behövs. Faktum är att banken spenderade mer än 118 miljarder dollar under 2020 för att stödja francen, den högsta siffran sedan 2012.

De räknar nu med att landets inflation kommer att stiga till 0,2% under 2021 och 0,4% under 2022. Detta är en högre prognos än efter förra mötet och beror främst på de högre råoljepriserna. De förväntar sig också att ekonomin expanderar med mellan 2,5% och 3% i år, vilket innebär att ekonomin kommer att återgå till pre-pandemiska nivåer under andra halvåret. Banken sa:

”Den ekonomiska återhämtningen har tappat fart sedan oktober 2020 i kölvattnet av den andra vågen av pandemin. Den ekonomiska aktiviteten har dock varit mindre kraftigt begränsad jämfört med den första vågen våren 2020.”

Priset på USD/CHF steg också på grund av den totalt sett starkare amerikanska dollarn. Dollarindexet steg med 0,15% när valutan ökade i värde gentemot flera jämförbara valutor. Detta var ett resultat av att den amerikanska statsobligationsmarknaden fortsätter att svalna. Idag steg räntorna för den 10-åriga statsobligationen till 1,617% medan 30-årsräntan har stigit till 2,316%.

USD/CHF tekniska utsikter

USD/CHF
USD/CHF – prisutveckling

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/CHF-priset steg till den högsta nivån på flera månader på 0,9375 i mars. Det förlorade sedan dessa vinster och föll till 0,9213 den 17 mars. Paret stiger nu igen och är i färd med att bilda ett kopp och handtag-mönster. I vår gratis valutakurs kan du läsa mer om att detta vanligtvis är ett hausseartat fortsättningsmönster. Därför finns det en möjlighet att paret fortsätter att stiga när tjurar riktar in sig mot nästa nyckelmotstånd vid 0,9400.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust