USD/SEK på högsta nivån på 4 månader efter blandad svensk detaljhandelsdata

Författad av: Crispus Nyaga
mars 26, 2021
  • USD/SEK-paret svävar nära sin högsta nivå på fyra månader.
  • Den starka amerikanska dollarn har bidragit till prisutvecklingen.
  • Marknaden reagerar också på de senaste svenska detaljhandelsuppgifterna.

USD/SEK-priset ligger nära sin högsta nivå sedan den 23 november när den amerikanska dollarns rally fortsätter. Det handlas till 8,6442, vilket är 6,6% över den lägsta nivån i år.

USD/SEK
USD/SEK – prisutveckling

Svenska kronan tappar fart

År 2020 var den svenska kronan en av de bäst presterande valutorna i den utvecklade världen. Den steg med mer än 22% mot den amerikanska dollarn mellan mars och december. Denna prestation berodde främst på den allmänt svaga dollarn eftersom risk-on-sentimentet spreds på marknaden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I år har dock den svenska kronan tappat fart. Den har stigit med mer än 6% gentemot den amerikanska dollarn, delvis på grund av den senaste tidens utveckling på den amerikanska obligationsmarknaden.

Efter att ha sjunkit under 2020 har amerikanska obligationsräntor börjat studsa tillbaka. Räntan för den 10-åriga statsobligationen steg faktiskt till den högsta nivån på 14 månader till 1,74%. De andra långa och kortare räntorna steg också.

De stigande räntorna är ett tecken på att valutainvesterare förväntar sig att Federal Reserve kommer att bli offensiva när inflationen stiger. I tidigare uttalanden har emellertid Fed förnekat att de har för avsikt att höja räntorna och överge sina lätta policyer den närmaste tiden.

USD/SEK-priset reagerar också på de senaste svenska detaljhandelsuppgifterna. Enligt Statistikbyrån sjönk den totala detaljhandelsförsäljningen från föregående 4,3% till 0,7%. På årsbasis ökade detaljhandelsförsäljningen med 4,6% på årsbasis. Tidigare fick vi också relativt svaga detaljhandelsuppgifter från Storbritannien.

Vidare ökade det svenska konsumenternas förtroende från tidigare 97,5 till 98 när fler människor jublar över öppnandet och vaccinationerna.

USD/SEK teknisk prognos

USD/SEK
USD/SEK – teknisk graf

USD/SEK-paret steg till 8,665 som högst under dagen. På 4-timmarsdiagrammet har detta pris stigit avsevärt från dubbelbotten vid 8,4370. Det har också stigit över de 25-och 15-dagars viktade glidande medelvärden medan oscillatorerna också har stigit. Det har också stigit över kopp och handtag-mönstret som bildades för några veckor sedan. Därför kan paret fortsätta att stiga när tjurar riktar in sig mot nästa viktiga motståndsnivå vid 8,700.