Fonden KiwiSaver investerar i Bitcoin när institutionellt intresse ökar

Författad av: Jinia Shawdagor
mars 27, 2021
  • Detta är KiwiSaver Growth Strategys andra investering i BTC efter en första investering i oktober 2020.
  • Enligt KiwiSavers VD, James Grigor, har Bitcoin egenskaper som liknar guldets.
  • Andra Nya Zeelands KiwiSaver-fonder anser att BTC:s volatilitet gör det till en olämplig investering.

KiwiSaver Growth Strategy, en pensionsfond som drivs av Nya Zeeland Wealth Funds Management, har investerat i Bitcoin (BTC). En rapport avslöjade denna nyhet den 26 mars och noterade att fonden på 254 miljoner pund hade tilldelat 5% av sina tillgångar till BTC. Företaget säger sig ha gjort denna investering eftersom de anser att BTC på samma sätt som guld är en säkring mot värdeförlust.

Enligt rapporten tror Nya Zeelands Wealth Funds Managements VD, James Grigor, att denna investering kommer att öppna för att fler KiwiSaver-system antar BTC under de kommande fem åren. Enligt Grigor har BTC blivit en vara som erbjuder de flesta av guldets fördelar. Med tanke på att många köper guld för att skydda sig mot inflation under kristider, tror Grigor att BTC effektivt kan fylla samma funktion.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Han noterade att:

Om du gärna investerar i guld kan du inte riktigt bortse ifrån bitcoin.

Grigor påpekade också att en annan anledning att investera i BTC är att det institutionella intresset för myntet har ökat stadigt. Enligt honom innebär BTC-investeringar från organisationer som Galaxy Digital och Morgan Stanley att BTC gradvis blir legitimt.

Enligt uppgift uppdaterade Nya Zeeland Wealth Funds Management sina erbjudandehandlingar i oktober 2020 för att köpa sitt första parti BTC. Vid den tiden var ett mynt värt cirka 7 300 pund. Idag byter BTC händer till 38 484 pund, vilket innebär att företagets initiala investering har vuxit fem gånger.

BTC:s volatilitet fortsätter att hämma antagandet

Trots Nya Zeeland Wealth Funds Managements positiva inställning till BTC delar andra KiwiSaver-fonder inte företagets prognoser. Till exempel sa David Beetie från Booster KiwiSaver-systemet att fonden inte kan investera i BTC just nu eftersom en sådan investering inte skulle ha ett risk/reward-förhållande som företaget anser vara godtagbart. Enligt honom är ”BTC för spekulativt”.

Sam Stubbs, VD för Simplicity KiwiSaver Scheme, gick så långt som att kritisera KiwiSaver Growth Strategys investering och sa:

Jag anser att bitcoin inom KiwiSaver motsvarar betting, inte att investera. Jag är förvånad över att KiwiSaver-förvaltare anser att det är en legitim tillgångsklass.

Pathfinder KiwiSavers Paul Brownsey argumenterade för att BTC:s användning för att lagra värde är överdriven, eftersom priset är för volatilt. Han tillade att BTC strider mot Pathfinders mål att erbjuda KiwiSaver-medel med låga koldioxidutsläpp. Enligt Brownsey är BTC:s koldioxidavtryck för stort, eftersom bitcoin idag använder lika mycket el som Argentina.