Smarta kontrakt kommer till Cardano (ADA) blockchain inom kort

By: Ali Raza
Ali Raza
Ali spelar en nyckelroll i kryptovalutans nyhetsteam. Han älskar att resa på fritiden och tycker om att spela cricket, snooker och… read more.
on mar 27, 2021
  • Smarta kontrakt på Cardano blockchain kommer att utgöra en viktig milstolpe för nätverket.
  • Cardanos tidigare uppgradering, Mary, flyttade plattformen mycket närmare sin konkurrent Ethereum.
  • Lanseringen av Alonzo-testnet kommer att introducera smarta kontrakt på Cardano blockchain.

Cardano blockchain planerar att lansera sitt Alonzo-testnet redan nästa månad. Företagets verkställande direktör Charles Hoskinson uppgav att testnätet bl.a. innebär att smarta kontrakt kommer till Cardano (ADA) blockchain.

”För första gången kommer människor att kunna skriva smarta kontrakt och distribuera dem på Cardano,” uppgav han.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt projektplanen kommer Alonzo-uppgraderingen som en hård gaffel, men smarta kontrakt kommer inledningsvis att erbjudas för teständamål. Företaget planerar dock att säkerställa lanseringen på sitt mainnet i augusti.

En viktig milstolpe för Cardano

Införandet av smarta kontrakt på Cardano blockchain kommer att utgöra en viktig milstolpe för nätverket och göra Cardano till ett mer konkurrenskraftigt alternativ till Ethereum (ETH). Det decentraliserade finansieringsprotokollet (DeFi) på Ethereum har exploderat i popularitet, vilket låtit plattformens användare skapa mängder av decentraliserade appar (dApps) till stor del baserade på smarta kontrakt.

Eftersom Cardano snart kommer att erbjuda smarta kontrakt på sin blockchain-plattform betyder det att plattformen kommer att matcha Ethereums plattform vad gäller kapacitet.

Blockchain-utvecklarna har utvecklat en Cardano-native dApp som gör det möjligt för användare att byta olika tokens, på samma sätt som de så kallade ”killer dApps” i Ethereums nätverk.

DeFi Pulse har publicerat data som visar att det totala värdet för DeFi-sektorn nu är 40 miljarder dollar. Samtidigt är stora plattformar som Aave, Compound och MakerDAO baserade på smarta kontrakt på Ethereum. Med Alonzos lansering satsar Cardano på att expandera den nuvarande marknaden för flera miljarder dollar.

Cardano erbjuder lägre transaktionsavgifter

Tidigare denna månad innebar Cardanos Mary-uppgradering att plattformen tog ett steg närmare den kapacitet som Ethereum erbjuder. Det gav användarna möjlighet att utveckla anpassade tokens. Som ett resultat kan Cardano stödja olika typer av kryptotillgångar i framtiden.

Men den stora skillnaden mellan Cardano och Ethereum är att den förstnämnda inte är beroende av smarta kontrakt för token-transaktioner. Som ett resultat erbjuder Cardano blockchain lägre transaktionsavgifter jämfört med Ethereum.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust