DXY: Dollarindexet under tryck när obligationsräntorna faller

Författad av: Crispus Nyaga
april 8, 2021
  • Det amerikanska dollarindexet pressas av de fallande obligationsräntorna.
  • Det har sjunkit med mer än 1% de senaste dagarna.
  • Fed-medlemmarna har förbundit sig till enkel penningpolitik.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) har endast sett små förändringar idag när marknaden reflekterar över det senaste Fed-protokollet, det kommande Jerome Powell-talet och de fallande obligationsräntorna. Det handlas till 92,40 dollar, vilket är något över veckans lägsta på 92,15 dollar.

DXY
DXY prisutveckling

Fed förbinder sig till enkla pengar

I sitt pandemisvar sänkte Fed räntorna till noll och lanserade sin största plan för kvantitativ lättnad någonsin. I sitt möte i mars åtog sig bankens tjänstemän att fortsätta programmet även när den amerikanska ekonomiska situationen förbättras.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Inflationen närmar sig målet på 2,0% medan arbetslösheten har sjunkit till 6,0%. Situationen kommer att fortsätta att förbättras tack vare det senaste stimulanspaketet, det kommande infrastrukturpaketet och vaccinationerna.

Den förändrade situationen har drivit obligationsräntorna till den högsta nivån på mer än ett år. Den här veckan steg den 10-åriga obligationsräntan till 1,76% medan den 30-åriga räntan steg till 2,36%. De två har dragit sig tillbaka efter att Fed åtagit sig att behålla den nuvarande politiken.

Senare idag kommer dollarindexet att reagera på ett tal av Jerome Powell. I det kommer han sannolikt att kommentera centralbankens beslut att bibehålla en enkel penningpolitik vid en tidpunkt då aktierna ligger på rekordnivåer, arbetslösheten sjunker och inflationen går mot målet på 2,0%. Det blir hans första uttalande efter förra veckans starka sysselsättningsuppgifter från USA.

Rörelserna på det amerikanska dollarindexet idag beror främst på den japanska yenen och den svenska kronan. Dollarn har sjunkit med mer än 0,25% mot de två valutorna.

Prognos för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Det amerikanska dollarindexet

4-timmarsdiagrammet visar att dollarindexet har haft en stark nedåtgående trend efter att det nådde en topp på 93,45 dollar förra veckan. DXY har sjunkit något under 23,6% Fibonacci retracement-nivån och Cypher-mönstret visar att det ligger vid D-sektionen. Det har också sjunkit under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 15 dagar. Därför kan DXY fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot 50% Fibonacci retracement-nivån vid 91,57 dollar.