EUR/USD under press när skillnaderna mellan USA:s och EU:s återhämtning ökar

Författad av: Crispus Nyaga
april 9, 2021
  • EUR/USD är på väg att stiga för den första veckan på fyra veckor.
  • Paret föll idag efter svaga ekonomiska uppgifter från Tyskland, Frankrike och Spanien.
  • Priset har mött ett starkt motstånd på det dagliga diagrammet och kan falla snabbare.

EUR/USD föll idag när de amerikanska obligationsräntorna steg och efter det svaga tyska exportuppgifterna. Ändå är paret på rätt spår för sin första veckovinst på fyra veckor. Det handlas till 1,1890, vilket är något under veckans topp på 1,1927.

EUR/USD
EUR/USD

Handelsöverskottet i Tyskland minskar

Det tyska handelsöverskottet minskade i februari när landet implementerade en lockdown för att begränsa pandemin. Enligt landets statistikbyrå ökade exporten med 0,9% efter att ha ökat med 1,6% i januari. Denna ökning var något lägre än medianuppskattningen på 1,0%. Landet exporterade varor värda mer än 107,8 miljarder euro.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under samma period ökade importen med 3,6% till 89,7 miljarder. Denna ökning var bättre än nedgången på 3,6% i januari och den förväntade återhämtningen på 2,4%. Som ett resultat minskade det tyska handelsöverskottet från 21,5 miljarder i januari till 19,1 miljarder euro.

Ändå förväntar sig analytiker att exporten kommer att återhämta sig senare i år när restriktionerna lättar. Faktum är att bilsektorn har drivit återhämtningen eftersom fler människor utomlands köper bilar.

EUR/USD minskade också efter de svaga franska industriuppgifterna. Landets industriproduktion minskade med 4,2% i februari efter att ha ökat med 3,2% i januari. I Spanien minskade produktionen med 2,1%. I allmänhet förväntar sig analytiker att den europeiska ekonomin kommer att se en långsammare återhämtning på grund av den långsamma distributionen av covid-19-vaccinerna.

EUR/USD drog sig också tillbaka på grund av de starkare amerikanska obligationsräntorna. Den 10-åriga statsräntan har stigit till 1,66% medan den 30-åriga räntan har stigit till 2,33%. Högre statsränta i USA är ett tecken på att forexinvesterare räknar med att ekonomin kommer att återhämta sig snabbare.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att EUR/USD-priset har dragit sig tillbaka till en nyckelpunkt. Det har fallit något under den fallande kanalens övre sida. I teknisk analys kan ett pris antingen bryta över sådana motstånd eller dra sig tillbaka när björnar riktar in sig mot kanalens nedre sida. Den har också fallit under 23,6% Fibonacci retracement-nivån och ligger under Ichimoku-molnet. Därför kommer paret sannolikt att falla när björnar riktar in sig mot kanalens nedre sida och 38,2% retracement vid 1,1690.