GBP/USD mål är 1,3600 trots det starka brittiska husprisindexet

Författad av: Crispus Nyaga
april 9, 2021
  • GBP/USD-paret kan fortsätta falla även efter det starka Halifax-prisindexet.
  • Bostadspriserna steg med 6,5% i mars när efterfrågan steg.
  • Paret kan fortsätta falla på grund av den starka amerikanska dollarn.

GBP/USD har sjunkit för fjärde dagen i rad trots de robusta uppgifterna om det brittiska bostadsprisindexet. Det sjönk till 1,3670, den lägsta nivån sedan den 4 februari.

GBP/USD
GBP/USD prisutveckling

Den brittiska bostadssektorns återhämtning fortsätter

Den brittiska bostadsbranschen går urstarkt med hjälp av de relativt låga räntorna och de statliga incitamenten. Enligt Halifax, ett företag som ägs av Lloyds Bank, steg huspriserna med 1,1% i mars efter att ha legat stadiga i februari. Denna utveckling ledde till en ökning med 6,5% på årsbasis, den snabbaste tillväxten sedan juni förra året.

UK Halifax husprisindex

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Under de senaste månaderna har bostadsbranschen fått hjälp av Bank of England (BOE), som har sänkt räntorna till rekordlåga nivåer. Detta har tvingat bolåneföretag att sänka sina totala räntor. Samtidigt har regeringen tagit bort vissa bostadsskatter i ett försök att stimulera sektorn. Dessutom utgör konsumentutgifterna den största delen av den brittiska ekonomin.

Innan den senaste nedgången hade GBP/USD-priset stigit till följd av den starka återhämtningen inom den brittiska ekonomin. Även om statsskulden har ökat har arbetslösheten varit lägre än i andra länder. Landet har också varit ledande vad gäller covid-19-vaccinationer. De har redan vaccinerat fler än 30 miljoner invånare innan ekonomins återöppnade.

GBP/USD faller också på grund av den starka dollarn. Dollarn har skjutit upp gentemot samtliga valutor i dollarindexet. Detta beror främst på stigande obligationsräntor när investerare nu förväntar sig en snabbare återhämtning av den amerikanska ekonomin.

Landets inflation har stigit till 1,7% medan den totala arbetslösheten har sjunkit till 6,0%. Denna trend kommer att fortsätta när Biden-administrationen förbereder ett stort infrastrukturspaket.

GBP/USD teknisk prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

GBP/USD-priset sjönk till 1,3670 som lägst under dagen när dollarns styrka fortsatte. Detta pris är anmärkningsvärt eftersom paret har hittat ett betydande motstånd där tidigare. Det har också allit under 25- och 15-dagars glidande medelvärden. Det ligger också under Ichimoku-molnet, vilket anses vara ett baisseartat drag. Det närmade sig också det andra stödet för de vanliga pivotpunkterna.

Därför, även om ett dubbelbottenmönster vanligtvis är en haussignal, kommer ett brott under 1,3670 att vara en seger för björnarna. Detta kommer att se paret fortsätter falla när björnar riktar in sig mot det tredje stödet vid 1,3600.