Guldpriset återhämtar sig efter fallande statsräntor i USA

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on apr 9, 2021
  • Guldpriset återhämtar sig stadigt efter att ha gått över 1 750 dollar.
  • Metallen har fått stöd av de svagare sysselsättningsuppgifterna från USA än väntat.
  • Fallande amerikanska statsräntor och en svagare dollar är fortfarande de viktigaste drivkrafterna för rallyt.

Guldpriset är på väg att återhämta sig under andra kvartalet. För investerare som vill handla guld är de fallande amerikanska statsräntorna och värdet av den amerikanska dollarn fortfarande viktiga drivkrafter för rallyt. Att antalet amerikaner som ansöker om arbetslöshetsersättning har ökat erbjuder ytterligare stöd för ädelmetallen.

Guldpriset

Samma dynamik, olika resultat

Guldpriset är på väg att återhämta sig efter att ha brutit över den avgörande motståndsnivån vid 1 750 dollar. Samma dynamik som drivit dess nedgång under första kvartalet har hjälpt återhämtningen under andra kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Riktmärket för de 10-åriga amerikanska statsräntorna hade stigit till den högsta nivån på 15 månader på 1,77. Detta pressade den amerikanska dollarn till 93,44 dollar, vilket var den högsta nivån sedan november 2020. När den starka amerikanska dollarn skapade en ogynnsam miljö för guldpriset, sjönk värdet på ädelmetallen till 1 680 dollar, vilket var den lägsta nivån sedan juni 2020.

Nu har de amerikanska statsräntorna och dollarn istället underlättat återhämtningen för guldpriset. På torsdag ökade metallen med 1,04% i värde till 1,755,86 dollar. Detta motsvarade de 10-åriga obligationsräntornas fall till 1,63. Sedan veckans början har de sjunkit med cirka 6,82%. Räntorna för 30 och 20 år har också sjunkit med 1,71% respektive 1,61%.

Statsräntorna har tidigare erbjudit stöd för den amerikanska dollarn, som nu har fallit från 93,11 dollar i början av veckan till nuvarande 92 dollar. Valutans nedgång igår var marknadens reaktion på att jobbdatan från USA var sämre än väntat. Analytiker hade förväntat sig att 680 000 personer skulle ha ansökt om arbetslöshetsersättning – en minskning från föregående veckas 728 000. Siffran var dock högre än förväntat på 744 000.

Guldpriset: Tekniska utsikter

På 2-timmarsdiagrammet handlas guldpriset över de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 200 dagar. Ädelmetallen har handlats under den långsiktiga EMA under större delen av årets första kvartal. Steget över 200-dagars EMA har stärkt de hausseartade utsikterna.

Guldpriset ligger nu på 1 755,86 dollar efter att det kämpat för att nå den viktiga motståndsnivån på 1 750 dollar sedan mitten av mars. Det kommer sannolikt att hitta motstånd vid 1 760 dollar innan tjurarna försöker skjuta det högre till 1 814,20 dollar. Nedtill i diagrammet kommer ett fall till 1 750 dollar innebära att björnarna riktar in sig mot de lägre nivåerna på 1 740 och 1 722 dollar.

Guldpriset

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust