USD/NOK: Norska kronan kan återhämta sig efter svaga inflationsdata från Norge

Författad av: Crispus Nyaga
april 9, 2021
  • USD/NOK nådde en stark motståndsnivå efter den svaga norska inflationsdatan.
  • Konsumentpriserna steg med 3,1% på årsbasis.
  • Paret steg också på grund av den starkare amerikanska dollarn.

USD/NOK-priset sköt upp idag till följd av den starkare amerikanska dollarn och de svaga norska inflationsuppgifterna. Det steg till 8,5172, vilket var 1% över den högsta nivån denna vecka.

USD/NOK
USD/NOK

Svag norsk inflation

Den norska statistikbyrån har publicerat relativt svaga konsumentinflationsuppgifter. Siffrorna avslöjade att konsumentprisindexet (KPI) sjönk med 0,3% i mars efter att ha stigit med 0,7% i februari. Minskningen ledde till att den årliga KPI:n sjönk från 3,3% till 3,1%. Under samma period sjönk kärn-KPI från 0,4% till 0,3% och låg kvar på en årsnivå på 2,7%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt byrån berodde den eftersläpande inflationen främst på restriktioner för vissa företag, särskilt de inom tjänstesektorn. Priserna på bostäder, vatten och el släpade också efter i mars.

Därför steg USD/NOK när valutahandlare oroar sig över vilken inverkan inflationen kommer att få på Norges Bank. Under de senaste mötena har banken talat för högre räntor till följd av landets ekonomiska återhämtning. När landet utökar vaccinationsprocessen finns det en möjlighet att banken kommer att fortsätta att vara offensiv.

USD/NOK stiger också på grund av den relativt starka amerikanska dollarn. Efter att ha sjunkit hela veckan sköt dollarn upp gentemot de andra ledande valutorna. Dollarindexet har stigit med mer än 0,25% när de amerikanska obligationsräntorna stigit. Det har stigit med 0,20% gentemot euron, 0,15% mot pundet och med 0,40% mot den japanska yenen.

Dollarn styrka beror främst på de stigande obligationsräntorna. Den 10-åriga obligationsräntan har stigit till 1,66%, vilket fortfarande ligger under veckans topp på 1,73%. Den 30-åriga räntan har stigit till 2,33% när marknaden förväntar sig en starkare återhämtning av den amerikanska ekonomin.

USD/NOK teknisk prognos

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/NOK har studsat tillbaka idag. Det nådde en topp på 8,5172, vilket ligger längs den fallande kanalen som visas i svart. Priset ligger också längs ovansidan av Bollinger Bands och något över Parabolic SAR-indikatorn. Därför, enligt min åsikt, kommer paret att återuppta den fallande trenden när björnar riktar in sig mot kanalens nedre sida vid 8,45. Ett brott över motståndets ovansida kommer dock att ogiltigförklara denna negativa prognos. Du kan lära dig mer om teknisk analys i våra gratis kurser för valutahandel.