Här är vad som hände med Coinbases aktie vid börsintroduktionen

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on apr 15, 2021
  • Aktierna i kryptobörsen Coinbase öppnade för handel för första gången någonsin igår eftermiddag.
  • Aktien inledde handlen på 381 dollar och nådde en topp på 429,54 dollar innan den började falla.
  • Aktierna stängde onsdagens handel till 327,87 dollar.

Aktierna i kryptobörsen Coinbase öppnade för handel för första gången någonsin igår eftermiddag för 381 dollar per aktie. Efter en inledande entusiasm och en strid ström av köpare som ville delta i den hypade börsintroduktionen så tappade aktien fart och stängde handeln under introduktionspriset.

Från 381 till 429 dollar

Coinbases första handel på den offentliga marknaden ägde rum strax efter klockan 19.00 igår kväll. Inom några minuter blåste aktien förbi 400 dollar per aktie och nådde en topp på 429,54 dollar. Men aktien vände snabbt riktning och handlade lägre under de timmar som följde.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Coinbases aktie hade fallit till 310,01 dollar strax efter klockan 21.00 men en storm av nya köpare svepte in och pressade upp priset igen. Aktierna stängde onsdagens handel till 327,87 dollar.

Trots att aktien förlorade 100 dollar från gårdagens högstanivå så ligger Coinbases aktie fortfarande betydligt över referenspriset på 250 dollar som fastställdes av Nasdaq-börsen i tisdags.

Vid sin topp var Coinbases värdering ungefär 100 miljarder dollar, vilket innebär att börsen var mer värdefull än NYSE på 67 miljarder dollar och Nasdaq-börsen som värderas till 26 miljarder dollar.

Det går givetvis att argumentera för att Coinbases värdering bör vara högre jämfört med den hundra år gamla NYSE och årtionden gamla Nasdaq. Coinbase är ett av de sällsynta företagen som varit lönsamt redan under sin offentliga debut. Coinbase debiterar också sina kunder en avgift på 0,6% för affärer jämfört med Nasdaqs 0,009% och NYSEs moderbolag ICE som tar ut 0,011%.

Två experter debatterar riskerna för Coinbases aktie efter börsintroduktionen

Coindesk TV:s Emily Parker kommenterade börsintroduktionen och på CNBC:s ”The Exchange” och sa att Coinbase är en ”port till den vanliga världen.” Coinbase, sa hon, erbjuder sina användare en mycket lättanvänd plattform som är pålitlig.

Coinbase har en dominerande ställning inom kryptobranschen idag, men denna konkurrensfördel kan inte upprätthållas för alltid, sa Parker. Coinbase kommer att se ökad konkurrens – inte bara från finansiella institutioner utan börshandlade fonder som erbjuder investerare ett alternativt sätt att investera i kryptovalutor.

Men inte alla experter instämmer. CMS Holdings Bobby Cho sa på ”The Exchange” att sagan om Coinbase innehåller så mycket mer än att det bara är en kryptobörs som har en fördel av att vara först.

”Det här är enligt min mening ingen berättelse om var krypto tar Coinbase eller var Coinbase tar krypto,” sa Cho. ”Det här är en idé om hur Coinbase kommer att kunna korsförsälja olika produkter som du kanske har fått från olika finansiella tjänsteföretag.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust