USD/INR: Rupien säljs när analytiker sänker Indiens tillväxtprognos

Författad av: Crispus Nyaga
april 20, 2021
  • USD/INR-paret har stigit i takt med att antalet fall av covid-19-viruset fortsatt att öka.
  • Resebanken i Indien (RBI) kommer att vara under press att dämpa inflationen.
  • Analytiker vid Nomura, JP Morgan och UBS har nedgraderat Indiens tillväxtprognos.

Priset USD/INR steg idag när oron över den indiska ekonomin fortsatte. Paret steg till 75,00, vilket var 1% över gårdagens lägsta på 74,33. Andra par som EUR/INR och GBP/INR steg också efter att ha gått tillbaka i går.

Indian rupee
Den indiska rupien

Oro över covid i Indien

Den indiska rupien har dragit sig tillbaka den senaste tiden eftersom antalet fall av covid-19 har fortsatt att öka. Antalet dagliga fall av viruset har ökat till fler än 259 167, den högsta nivån någonsin. Data som sammanställts av Google visar att det 7-dagars glidande genomsnittet av infektioner har stigit till fler än 233 000.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trenden kommer sannolikt att fortsätta av två huvudskäl. För det första, även om regeringen utökar vaccinationerna så innebär landets storlek att det kommer att ta månader eller till och med ett år att slutföra vaccinationerna. För det andra pågår affärs- och religiösa aktiviteter i de flesta städer. Detta kommer att leda till en ytterligare spridning av sjukdomen som har dödat fler än 181 000 människor hittills.

Effekten av de ökande antalet covid-19-fall på den indiska ekonomin kommer att vara allvarlig. Faktum är att många banker och valutamäklare har börjat nedgradera sina prognoser för den ekonomiska återhämtningen. I en anteckning nedgraderade analytiker vid Nomura årets tillväxtprognos till 12,6% från 13,5%. JP Morgan har också sänkt prognosen till 11% medan UBS förväntar sig att ekonomin växer med 10%.

En svagare indisk ekonomi vid en tidpunkt då USA har börjat skjuta på alla cylindrar är en negativ faktor för USD/INR. Det beror på att det kommer att ta längre för den indiska centralbanken att höja räntorna även om inflationen återhämtar sig. I det senaste centralbankbeslutet svängde banken faktiskt till kvantitativ lättnad genom att lansera en plan för att köpa statsobligationer till ett värde av mer än 14 miljarder dollar.

USD/INR teknisk prognos

USD/INR
USD/INR teknisk graf

USD/INR-priset har haft en stark stigande trend de senaste veckorna. Det har stigit med mer än 4% från den lägsta nivån den 22 mars. Priset har flyttat sig över 38,2% Fibonacci retracement-nivån på 4-timmarsdiagrammet. Det stöds också av 25-och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden medan de två linjerna i den Stokastiska oscillatorn ligger nära den överköpta nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig årets hittills högsta nivå på 75,50.