NZD/USD H&S-mönster tyder på breakout nedåt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on apr 21, 2021
  • NZD/USD-paret steg något efter den senaste inflationsdatan från Nya Zeeland.
  • Paret har bildat ett huvud och axlar-mönster på 4-timmarsdiagrammet.
  • Detta är en signal om att det sannolikt kommer att bryta ut lägre.

NZD/USD steg något idag när valutahandlare reagerade på de relativt starka nyzeeländska konsumentinflationsuppgifterna. Paret handlas till 0,7185, vilket är något över veckans lägsta nivå på 0,7158.

NZD/USD
NZD/USD prisutveckling

Nya Zeelands inflationsdata

Covid-19-responsen i Nya Zeeland har varit en framgång. Landet förlorade bara 25 personer, vilket gjorde deras svar på pandemin till ett av de bästa i världen. Ekonomin utvecklades också bättre än i andra jämförbara länder som Australien och Storbritannien.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Denna återhämtning får nu ytterligare momentum, vilket framgår av inflationsuppgifterna för första kvartalet. Enligt Statistics New Zealand steg konsumentprisindexet från 0,5% under fjärde kvartalet 2020 till 0,8% under första kvartalet. Detta var bättre än medianuppskattningen på 0,7%. Denna ökning ledde till en ökning med 1,5% på årsbasis, vilket var bättre än föregående 1,4%.

Enligt statistikbyrån berodde ökningen på transportsektorn, vars priser steg med 3,9%. Detta var den mest drastiska kvartalsökningen på mer än tio år. Vidare steg bensinpriset med 7,2%, den kraftigaste ökningen på mer än 5 år. Detta berodde främst på det senaste prisrallyt.

Andra sektorer som bidrog till Nya Zeelands inflation var bostadskostnader, nya och begagnade bilar och inteckningar. Samtidigt var eftersläparna elektronik- och möbelpriserna.

Ändå ligger huvud- och konsumentpriserna under målet för Nya Zeelands Reserve Bank (RBNZ) på 2,0%. Ändå kommer trenden troligen att fortsätta när landet fortsätter sin återhämtningsprocess. Vissa sektorer, som hotell och turistmål, kommer också att se robusta prisökningar när landet börjar öppna sina gränser igen.

Den starka nyzeeländska inflationen är positiv för NZD/USD-paret eftersom det kan få RBNZ att bli mer offensiv.

NZD/USD teknisk prognos

New Zealand dollar
Den nyzeeländska dollarn

NZD/USD-paret studsar tillbaka efter de senaste inflationsuppgifterna från Nya Zeeland. På 4-timmarsdiagrammet ligger det något under Fibonacci-nivån på 50%. Det har också stigit något över 15-dagars glidande medelvärde. Priset ligger också mellan Bollinger Bands övre och mellersta rader. Därtill har det bildat ett huvud och axlar-mönster, vilket är en baissignal. Därför kan paret snart bryta ut lägre eftersom björnar riktar in sig mot 61,8%-retracement vid 0,7140.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust