HSBC:s intäkter ökade med mer än 100% under första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on apr 27, 2021
  • HSBC rapporterar att deras intäkter ökade med mer än 100% under första kvartalet.
  • Det finansiella tjänsteföretaget rapporterar 9,36 miljarder pund i intäkter.
  • HSBC förutspår en ökning av konsumentutlåningen med cirka 5% i år.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) meddelade idag att deras nettovinst under första kvartalet såg en tillväxt på över 100% på årsbasis. Företaget tillskrev ökningen till en förbättring av de ekonomiska utsikterna vilket låtit dem frigöra medel som de öronmärkt för förväntade kreditförluster. CFO Ewen Stevenson sa:

”Vi är fortfarande relativt försiktiga och vi har behållit cirka 70% av den reservuppbyggnad vi gjorde förra året.”

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

HSBC:s aktier öppnade med ett pris på 423 pence på aktiemarknaden idag och handlas för närvarande till högre 433 pence. Som jämförelse inledde den största banken i Europa året på 380 pence per aktie efter att ha återhämtat sig från 283 pence per aktie den sista veckan i september 2020.

HSBC rapporterar 9,36 miljarder pund i intäkter

HSBC sa att deras nettovinst under första kvartalet uppgick till 2,79 miljarder pund. Under motsvarande kvartal förra året begränsades nettovinsten till 1,29 miljarder pund. De förväntade kreditförlusterna föll kraftigt under första kvartalet till 288,12 miljoner pund jämfört med föregående års Q1 på 2,16 miljarder pund.

HSBC värderade sina intäkter under första kvartalet till 9,36 miljarder pund, vilket motsvarar en nedgång på 5,0% på årsbasis. Investeringsbanken förklarade nedgången med lägre räntor de senaste månaderna på grund av den pågående covid-19-pandemin som hittills har smittat fler än 4,4 miljoner människor i Storbritannien och orsakat över 127 tusen dödsfall.

För helåret förutspår det finansiella holdingbolaget nu att konsumenternas utlåning kommer att öka med cirka 5%. HSBC upprepade att utdelningsbetalningarna sannolikt inte kommer att återupptas i år. I februari rapporterade den Londonbaserade banken att deras intäkter sjönk med 35% under 2020 på grund av pandemin.

VD Noel Quinns kommentarer

Verkställande direktören Noel Quinn kommenterade den ekonomiska uppdateringen idag och sa:

”Vi är mer optimistiska än vi var i februari, vi förväntar oss att BNP kommer att återhämta sig inom varje ekonomi där vi verkar i år.”

I separata nyheter från Storbritannien meddelade hotell- och restaurangföretaget Whitbread plc att de gick med förlust före skatt under budgetåret 2021 på grund av covid-19-störningarna.

HSBC presterade relativt svagt på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på cirka 35%. I skrivande stund värderas företaget till 87,81 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 31,06.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust