Silverpriset: Viktiga nivåer att hålla koll på i maj

Författad av: Faith Maina
maj 3, 2021
  • Under den nya månaden kommer det föreslagna amerikanska infrastrukturpaketet att påverka silverpriset.
  • Om Bidens plan godkänns kommer det att öka silverbehovet vid tillverkningen av solpaneler.
  • Obligationsräntorna och risksentimentet kommer att påverka dollarn, vilket i sin tur påverkar silverpriset.

Silverpriset har stigit under majs första handelssession. Det förblir dock intervallbundet när investerare med fokus på att handla silver utvärderar den amerikanska ekonomiska återhämtningen och dollardynamiken.

Silverpriset

USA:s infrastrukturpaket

En av de faktorer som sannolikt kommer att påverka silverpriset under den nya månaden är president Bidens infrastrukturplan. Utöver att fylla en funktion som en ”trygg hamn” är silvret också en industriell metall. Tillsammans med tillkännagivandet av den amerikanska infrastrukturplanen på 2 biljoner dollar kom ett förslag om en 10-årig förlängning av investeringsskattekrediten (ITC).

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En skattekredit är en inkomstskattesänkning för en individ eller ett företag. Vad gäller ITC kan en ägare göra avdrag på 26% för installationskostnaderna för ett solenergisystem. Stora mängder silver används vid tillverkning av solpaneler, vilket innebär att efterfrågan kommer att öka drastiskt om Bidens förslag godkänns.

Den amerikanska dollarns dynamik

Silverpriset kommer också att reagera på prisrörelserna för den amerikanska dollarn. Efter att ha fallit till 1,62 som lägst på fredag ligger de 10-åriga amerikanska obligationsräntorna nu på 1,64. Även om detta har erbjudit visst stöd för dollarn så har risk-on-sentimentet sänkt efterfrågan på valutan som en säker tillflyktsort. Idag har dollarindexet fallit med 0,45% till 90,88 dollar. Investerare i ädelmetaller kommer att vara mycket intresserade av hur dollardynamiken utvecklas.

Silverpriset – tekniska utsikter

Silverpriset har börjat den nya månaden positivt. I skrivande stund har priset ökat med 0,78% till 26,13. Det förblir dock intervallbunden mellan 26,49 och 25,72 dollar. På 4-timmarsdiagrammet handlas det längs de 2- och 4-veckors exponentiella glidande medelvärden med en RSI på 51. Baserat på dessa indikatorer är utsikterna ganska neutrala. Vid denna punkt är möjligheten till en baisseartad eller hausseartad breakout lika stora.

Å ena sidan kommer en fortsatt återhämtning av den amerikanska ekonomin och en resulterande förstärkning av dollarn att vara en negativ katalysator för silverpriset. Om det händer kommer målen att ligga på 25 och 24. Å andra sidan kan hög efterfrågan till följd av det amerikanska infrastrukturpaketet pressa silverpriset till de högre nivåerna 27 och 28.

Silverpriset