4 viktiga punkter i Pfizers resultatrapport för första kvartalet

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 4, 2021
  • Pfizer rapporterade bättre resultat än väntat för det första kvartalet.
  • Läkemedelsföretaget förutspår nu upp till 52,29 miljarder pund i intäkter i år.
  • Pfizer ska söka fullständigt godkännande för sitt covid-19-vaccin från amerikanska FDA.

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) rapporterade sina ekonomiska resultat för det första kvartalet idag och överträffade analytikernas förväntningar för resultat och intäkter. Tack vare det starka kvartalsresultatet höjde företaget också sin prognos för helåret.

1. Ekonomisk utveckling

Pfizer meddelade att deras nettoresultat under första kvartalet uppgick till 3,52 miljarder pund, vilket motsvarar 62,03 pence per aktie. Under samma kvartal förra året begränsades nettoresultatet till lägre 2,42 miljarder pund, eller 43,27 pence per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Justerat för engångsposter tjänade det amerikanska företaget 67,07 pence per aktie under första kvartalet, jämfört med föregående års Q1 på 45,44 pence per aktie. Pfizer värderade sina intäkter till 10,52 miljarder pund under det senaste kvartalet, vilket motsvarar en 45% årlig tillväxt.

Enligt FactSet hade experter förutspått att företaget skulle bokföra 10,49 miljarder pund i intäkter under första kvartalet. Deras uppskattning för justerat resultat per aktie låg på 55,53 pence. Under föregående kvartal (Q4) var Pfizers resultat svagare än förväntat.

2. Intäkter från enskilda verksamheter

Andra framstående siffror i Pfizers resultatrapport idag inkluderar en 18-procentig ökning av intäkterna från onkologi under första kvartalet, en 11-procentig ökning av intäkterna från internmedicin och en enorm ökning av vaccinintäkterna med 200%.

Pfizers covid-19-vaccin inbringade cirka 2,52 miljarder pund i intäkter under första kvartalet. Pfizers kvartalsrapport kom veckan efter att konkurrenten Eli Lilly publicerade sin resultatrapport för första kvartalet.

3. Prognos för hela räkenskapsåret

För hela räkenskapsåret förutspår Pfizer nu upp till 2,63 pund i justerat resultat per aktie. De förväntar sig att intäkterna landar i intervallet 50,85 miljarder till 52,29 miljarder pund. Läkemedelsföretaget förutspår nu 73% högre intäkter från sitt covid-19-vaccin (BNT162b2) under budgetåret 2021, inklusive 1,6 miljarder doser som sannolikt kommer att levereras i år.

4. Pfizer söker fullständigt amerikanskt godkännande för sitt covid-19-vaccin

Enligt CNBC:s Meg Tirrell planerar Pfizer att söka fullständigt godkännande för sitt covid-19-vaccin för personer i åldrarna 16 till 85 från amerikanska FDA i slutet av denna månad. Om ansökan godkänns kommer läkemedelsjätten att marknadsföra vaccinet direkt till konsumenterna.

Inverkan på aktiekursen

Pfizers aktier bytte händer för 29 pund per aktie under dagens förhandel och förvänts nå 29,70 pund under kvällen, vilket skulle innebära en ny rekordnivå sedan juli 2019. I skrivande stund värderas det NYSE-noterade företaget till 160,24 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 32,12.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust