4 viktiga spaningar från General Motors Q1-resultatrapport

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on maj 5, 2021
  • General Motors resultat överträffade prognoserna med över 100% under första kvartalet.
  • Det amerikanska företagets intäkter såg en oväntad nedgång.
  • Biltillverkaren gav en något svagare prognos än väntat för helåret.

General Motors Co. (NYSE: GM) meddelade idag att vinsten under första kvartalet var mer än dubbelt så hög som analytiker hade förväntat sig. Den amerikanska biltillverkaren rapporterade dock en oväntad minskning av intäkterna. Deras prognos för helåret var också något blygsammare än vad Wall Street väntat sig.

1. Ekonomisk utveckling

General Motors rapporterade att deras nettoresultat under första kvartalet uppgick till 2,14 miljarder pund, vilket motsvarar 1,46 pund per aktie. Under det jämförbara kvartalet förra året begränsades deras nettoresultat till betydligt lägre 177,53 miljoner pund, eller 12,22 pence per aktie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Justerat för engångsposter tjänade biltillverkaren 1,62 pund per aktie under första kvartalet jämfört med fjolårets Q1 på 44,56 pence per aktie. General Motors genererade 23,34 miljarder pund i intäkter under det senaste kvartalet, vilket motsvarar en nedgång på 0,7% på årsbasis.

Enligt FactSet hade experter förutspått att företaget skulle generera 23,72 miljarder pund i intäkter under första kvartalet. Deras uppskattning för justerat resultat per aktie låg på betydligt lägre 75 pence. Under föregående kvartal (Q4) ökade General Motors intäkter med 22%.

2. Andra anmärkningsvärda siffror

GM:s justerade EBIT i Nordamerika och det internationella segmentet (inklusive Kina) uppgick till 1,58 miljarder respektive 0,43 miljarder pund under första kvartalet. General Motors fria kassaflöde uppgick till 1,37 miljarder pund under första kvartalet på grund av den globala bristen på chip som resulterade i en försening i leveransen av fordon till ett värde av cirka 5,75 miljarder pund.

3. Prognos för hela räkenskapsåret

För räkenskapsåret 2021 förutspår General Motors nu att resultatet per aktie kommer att landa i intervallet 3,23 till 3,77 pund på justerad basis. Analytiker, å andra sidan, förväntar sig en högre justerad EPS för GM i år på 3,80 pund. Biltillverkaren förväntar sig lägre lönsamhet under andra kvartalet på en sekventiell basis.

4. VD Mary Barras kommentarer

I ett brev till aktieägarna sade VD Mary Barra att:

”Vi kommer att fortsätta att omvandla monteringsanläggningar för att bygga elbilar och utöka vår battericellkapacitet när vi gör framsteg med vårt mål om EV-marknadsandelar i Nordamerika,” skrev hon.

I separata nyheter rapporterade Deutsche Post idag att en global ökning av e-handeln ökade deras resultat och intäkter under första kvartalet.

Inverkan på aktiekursen

General Motors aktier föll med cirka 3% under förhandeln i USA idag. I skrivande stund har GM ett börsvärde på 57,72 miljarder pund och ett förhållande mellan pris och vinst på 12,77.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust