USD/NOK kan snart stiga trots Norges Banks offensiva räntebeslut

maj 6, 2021
  • USD/NOK-paret har bildat två hausseartade mönster efter Norges Banks räntebeslut.
  • Det har bildat en hausseartad flagga och ett inverterat huvud och axlar-mönster.
  • Norges Bank justerade inte sin politik, vilket innebär att de är på väg mot en räntehöjning senare i år.

USD/NOK förändrades endast marginellt idag trots ett relativt offensivt räntebeslut från Norges Bank. Det handlas till 8,3372, där det har legat de senaste dagarna.

Norwegian krone
USD/NOK prisutveckling

Norges Banks räntebeslut

Den norska ekonomin uppvisar en snabbare ekonomisk återhämtning än vad de flesta analytiker hade förväntat sig. Denna återhämtning har inte minst stötts av regeringens stimulanspaket. Landet har också också covid-19-viruset relativt bra medan priset på råolja också har drivit återhämtningen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är mot denna bakgrund som Norges Bank avgav sitt räntebeslut idag. Som förväntat lämnade banken sin huvudsakliga ränta oförändrad på 0,10% och hävdade att en räntehöjning kommer under senare delen av året. I ett uttalande sa ordföranden Oystein Olsen att:

”I kommitténs nuvarande bedömning av utsikterna och riskbalansen kommer styrräntan sannolikt att höjas under senare hälften av 2021.”

Om banken höjer räntan kommer de att bli den första centralbanken som gör det bland andra stora ekonomier. Detta är anmärkningsvärt eftersom banken övervägde att pressa räntorna till den negativa zonen 2020. Dessutom har Norge de lägsta realräntorna i den utvecklade världen. Denna ränta beräknas genom att subtrahera räntor och inflation.

Därför låg USD/NOK stadigt eftersom banken inte ändrade sin policy. Deras uttalande kom inte som någon större överraskning eftersom de har upprepat samma budskap flera gånger tidigare. I en anteckning sa analytiker på Bloomberg:

”Vi förväntar oss en återhämtning i tillväxten under andra kvartalet kommer att göra det möjligt för centralbanken att höja i december och höja två gånger 2022. Styrräntan bör nå 1,5% i slutet av 2024.”

Framöver kommer USD/NOK att reagera på det kommande sysselsättningsuppgifterna från USA. De är viktiga eftersom de kommer att spela en stor roll för nästa räntebeslut från Federal Reserve. Om ekonomin fortsätter att skapa hundratusentals arbetstillfällen kommer banken att vara under ökad press att höja räntorna.

USD/NOK teknisk prognos

USD/NOK
USD/NOK teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/NOK har legat i ett snävt intervall den senaste tiden. Paret har också bildat ett hausseartat flaggmönster som visas i svart. Paret ligger något under 61,8% Fibonacci retracement-nivån och tycks också ha bildat ett inverterat huvud och axlar-mönster, vilket är ett hausseartat tecken. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när tjurar riktar in sig mot 38,2% retracement-nivån vid 8,4145, vilket är 1,75% över nuvarande nivå.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust