USD/CNY backar när Kina rapporterar ett monsteröverskott

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 7, 2021
  • USD/CNY-paret sjönk efter stark kinesisk handelsdata.
  • Kinas export ökade med 32,3% i april medan importen ökade med 43%.
  • Landets handelsöverskott expanderade till mer än 42 miljarder dollar.

USD/CNY-priset sjönk efter att Kina rapporterat starka ekonomiska uppgifter. Paret sjönk till 6,4600, vilket är 1,80% under den högsta punkten i mars.

USD/CNY
USD/CNY prisutveckling

Tillväxten i Kina accelererade

Kina har framstått som den största vinnaren under covid-19-pandemin. Det var den första stora ekonomin som återvände till tillväxt när landet expanderade under andra kvartalet ifjol. Kina har gjort det bra till följd av att regeringen lyckades begränsa spridningen av pandemin väl. Viktigast av allt var att när andra länder implementerade lockdown-åtgärder så ökade många företag sina inköp från Kina.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt regeringen ökade exporten med 32,3% på årsbasis i april efter att ha ökat med 30,6% i mars. Ökningen var betydligt högre än medianuppskattningen på 24,1%. Under samma period ökade importen med 43,1% från 38,4% i mars. Som ett resultat expanderade handelsöverskottet till mer än 42,86 miljarder dollar från de tidigare 13 miljarder dollar.

Dessa siffror visar att landets ekonomi behåller sitt momentum. Faktum är att den största utmaningen är att de flesta rederier nu arbetar med full kapacitet. Trafiken är också hög i viktiga hamnar som i Kalifornien och Amsterdam. Eftersom USA planerar en stor infrastrukturplan kan den kinesiska exporten lyfta ytterligare.

USD/CNY-paret reagerar också på tjänstesektorns starka resultat. Enligt Caixin ökade tjänste-PMI från 54,3 i mars till 56,3 i april. Ett värde över 50 är vanligtvis ett tecken på expansion. Siffran är anmärkningsvärd eftersom tjänstesektorn är en av de största arbetsgivarna i Kina.

Senare idag kommer USD/CNY att reagera på de amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna som kommer ut senare i dag. Ekonomer vid de flesta forex- och CFD-mäklare förväntar sig att uppgifterna visar att landet fortsatte att skapa tusentals nya jobb i april. I själva verket är utmaningen som många arbetsgivare står inför att de inte hittar tillräckligt många arbetare.

USD/CNY teknisk prognos

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CNY-priset har varit under press denna månad. Paret sjönk under 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Relativ styrkaindex (RSI) har sjunkit från den överköpta nivån 74 till en översåld nivå på 25. Paret kan fortsätta att sjunka när marknaden riktar in sig mot stödet vid 6,4200.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust