Turkiet börjar övervaka kryptotransaktioner värda mer än 868 pund

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on maj 8, 2021
  • Enligt uppgift kommer denna policy att ge MASAK full kontroll över alla kryptobörser i landet.
  • Innan denna policy förbjöd Turkiet användningen av krypto som betalningsmedel.
  • Turkiets president oroar sig för att krypto används för penningtvätt och finansiering av terrorism.

Turkiets regering har infört en ny policy som kräver att alla kryptobörser i landet rapporterar alla kryptotransaktioner värda mer än 10 000 lira till Financial Crimes Investigation Board (MASAK). Landets finansminister Lütfi Elvan avslöjade detta den 6 maj via en direktsändning på en lokal nyhetskanal. Draget uppges syfta till att bekämpa kryptorelaterade bedrägerier i landet.

Enligt Elvan kommer den nya policyn att ge MASAK full revisionskontroll över alla kryptobörser i landet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessa förändringar kommer efter att den turkiska polisen arresterade 62 individer i samband med ett krypto-exit-bedrägeri där 391 000 turkiska kryptoanvändare förlorade cirka 1,43 miljarder pund. Enligt uppgift stängde kryptobörsen Thodex plötsligt ned verksamheten och hindrade sina användare från att handla eller ta ut sina medel.

Arbetar för att skapa en säker kryptomiljö

Den här nyheten kommer när Turkiet övergår från en vänta och se-strategi vad gäller krypto till en reglerad modell. Enligt en tidigare rapport skapade finansministeriet, centralbanken och en rad andra organ en arbetsgrupp för att studera kryptovalutor. Denna arbetsgrupp tog också hänsyn till experters och representanter från lokala kryptobörsers åsikter när de genomför studien.

En månad senare utarbetade landets centralbank (CBRT) landets första regelverk för att reglera kryptobranschen. Förordningen förbjöd användningen av krypto för betalning av varor eller tjänster. CBRT uppgav att detta var nödvändigt eftersom kryptovalutatransaktioner medför oundvikliga risker. Myndigheten noterade vidare att digitala valutor är extremt volatila eftersom de inte styrs av en central tillsynsmyndighet.

I ett försök att utvidga reglerna för krypto utfärdade Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ett dekret som innebar att även kryptobörser omfattas av förordningen om penningtvätt och finansiering av terrorism.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust