Sockerpriset fortsätter öka inför maj månads WASDE-rapport

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith strävar efter att förenkla komplicerat material så att investerare kan fatta mer informerade beslut. När Faith inte fokuserar… read more.
on maj 9, 2021
  • Sockerpriset slutade fredagens session på 17,49 dollar – nära månadens topp på 17,98 dollar.
  • Maj månads WASDE-rapport kommer att styra prisutvecklingen under den kommande veckan.
  • Att USD/BRL har fallit i tre månader har erbjudit stöd för sockerpriset.

Sockerprisets stigande trend fortsätter till följd av en försvagad amerikansk dollar och ökad efterfrågan. På torsdagen steg priset till 17,90 dollar, som låg nära den senaste månadens högsta nivå på 17,98 som nåddes den 27 april. Det avslutade fredagens session på 17,49 dollar, en minskning med 0,34%. Majs WASDE-rapport kommer att erbjuda ledtrådar om tillgången på råvaran.

Sockerpriset

WASDE-rapport på onsdag

Sockerpriset har fortfarande en stigande trend inför WASDE-rapporten som väntar på onsdag. I aprilrapporten lämnade USDA prognoserna för sockerkonsumtion och utbud i USA i stort sett oförändrade. Slutförhållandet mellan lager och konsumtion var 15,1%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en ny intervju med CNBC-TV18 konstaterade generaldirektören för Indian Sugar Mills Association (ISMA), Abinash Verma, att sockerproduktionen i Brasilien förväntas minska med mellan 7 och 8 miljoner ton jämfört med 2020. Dessutom har Thailand, som rankas på andra plats inom sockerexport, fått se produktionen minska med cirka 7–8 miljoner ton två år i rad. För dem som vill investera i råvaror kommer majs WASDE-rapport att ge ledtrådar om sockrets utbudsstatus.

Återhämtning av råoljepriserna

Ökningen av råoljepriset är en av de faktorer som har gett stöd till sockerpriset. I USA är majs den viktigaste råvaran i etanolproduktionen. På samma sätt är sockerrör den viktigaste ingrediensen för etanolproduktionen i Brasilien.

Cirka 73% av bilarna i Brasilien, vilket motsvarar 27 miljoner fordon, använder en blandning av etanol och bensin. Därför innebär höga bensinpriser att även efterfrågan och priset på biodrivmedel ökar i det sydamerikanska landet. Under den senaste veckan steg Brent-terminerna från 66 dollar på måndag till veckans högsta nivå på 70 dollar. Det drog sig dock tillbaka för att avsluta fredagens session på 68,20 dollar.

Dessutom ligger RBOB-bensinterminerna på sin högsta nivå sedan maj 2018 på veckodiagrammet. Produktens nuvarande terminskontrakt har haft en stigande trend sedan oktober 2020. Under de senaste sex månaderna har priset stigit från 0,9690 till 2,2269 dollar. Den förväntade ökningen av den globala efterfrågan på olja kommer sannolikt att höja bensinpriserna. Detta kommer att öka efterfrågan på biodrivmedel, vilket är en hausseartad katalysator för sockerpriset.

Försvagad amerikansk dollar

Den försvagade amerikanska dollarn har också lett till en höjning av sockerpriset. Liksom de flesta andra varor har sockerpriset ett omvänt förhållande till dollarns värde. Detta beror på att en svagare dollar gör det billigare för köparna, vilket ökar efterfrågan på produkter som socker.

I synnerhet påverkar USD/BRL-valutaparets prisutveckling sockerpriset. Under den senaste veckan fortsatte valutaparet sin tre veckor långa fallande trend. Den brasilianska realen stärktes mot dollarn efter att landets centralbank höjde räntorna från 2,75% till 3,50%. Banken antydde också att det kommer att höja räntorna ytterligare till 4,25%. Det var andra gången som den brasilianska centralbanken höjde räntorna 2021.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust