USD/BRL faller efter Brasiliens offensiva räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 6, 2021
  • USD/BRL sjönk efter det senaste brasilianska räntebeslutet.
  • Centralbanken höjde räntorna och antydde att den kommer att höja mer senare.
  • Landet står inför hög arbetslöshet och inflation.

USD/BRL-priset sjönk under den asiatiska sessionen efter att den brasilianska centralbanken avgav sitt räntebeslut. Det sjönk till 5,3542, vilket är 9% under årets hittills högsta nivå den 9 mars.

USD/BRL
USD/BRL prisutveckling

Brasiliens centralbank i fokus

Brasilien har varit ett av de hårdast drabbade länderna av covid-19-pandemin. Landet har rapporterat fler än 14,9 miljoner fall och drygt 412 000 dödsfall. Detta gör det till det tredje mest drabbade landet efter USA och Indien.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Landets inflation och arbetslösheten har ökat. Nya siffror visade att inflationen ökade till 6,1% i mars. Producentprisindexet (PPI) steg med 33,5% medan arbetslösheten steg till 14,4%. Inflationstillväxten beror främst på högre råoljepriser och pågående störningar inom sjöfarten.

Det är mot denna bakgrund som den brasilianska centralbanken avgav sitt räntebeslut i maj. Som allmänt väntat höjde banken räntorna från 2,75% till 3,50%. De signalerade också att de sannolikt kommer att genomföra ytterligare en kraftig räntehöjning till 4,25%. Det var andra gången som banken höjer räntorna i år. I ett uttalande sa banken:

”En partiell normalisering av styrräntan är fortfarande lämplig för att behålla en viss monetär stimulans under den ekonomiska återhämtningen. Det finns inget åtagande med denna plan, och att framtida penningpolitiska steg kan justeras för att säkerställa att inflationsmålet uppnås.”

Ser vi framåt kommer USD/BRL att reagera på det kommande amerikanska sysselsättningsuppgifterna. Igår visade uppgifter från ADP att den privata sektorn skapade fler än 700 000 jobb i april. På torsdag kommer uppgifter att publiceras om antalet amerikaner som ansökt om arbetslöshetsersättning för första gången och sedan väntar den senaste Nonfarm Payroll-rapporten (NFP) på fredag.

USD/BRL teknisk prognos

USD/BRL
USD/BRL teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/BRL-paret har haft en nedåtgående trend den senaste tiden. Denna trend framgår av den sjunkande svarta trendlinjen. Samtidigt har de 25- och 50-dagars glidande medelvärdena (EMA) bildat ett baisseartat crossover-mönster. Det har också sjunkit under det symmetriska triangelmönstret.

Därför finns det en möjlighet att USD/BRL-paret fortsätter att falla efter det offensiva beslutet från den brasilianska centralbanken. Ändå handlas paret sparsamt, vilket innebär att du bör använda var försiktig när du handlar med det. Du bör också använda ett demokonto och de riskhanteringsverktyg som erbjuds av din valutamäklare när du handlar med det.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust