DXY: Prognos för dollarindexet inför USA:s konsumentinflationsdata

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 11, 2021
  • Det amerikanska dollarindexets svaghet fortsatte inför de amerikanska KPI-uppgifterna.
  • Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att konsumentpriserna steg kraftigt förra månaden.
  • Bättre siffror än väntat kommer att vara hausse för den amerikanska dollarn.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) sjönk till den lägsta nivån sedan 25 februari inför uppgifterna om det amerikanska konsumentprisindexet (KPI). Det sjönk till 90 dollar, vilket är 3,5% under den högsta nivån den den 31 mars.

DXY
DXY graf

USA:s konsumentinflationsdata väntar

USA kommer att publicera de senaste KPI-uppgifterna på onsdag. Det är viktiga siffror eftersom de tenderar att påverka penningpolitiken, vilket i sin tur påverkar den amerikanska dollarn.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att uppgifterna visar att den totala KPI:n steg med 0,2% på månadsbasis. Detta kommer att vara en minskning jämfört med den tidigare ökningen på 0,6%. De förväntar sig också att KPI ökar med 3,6% på årsbasis. Ändå kommer den sistnämnda siffran inte att erbjuda en bra jämförelse eftersom KPI sjönk kraftigt i början av pandemin.

Analytiker förväntar sig också att kärn-KPI kommer att stiga med 0,3% och med 2,3% på årsbasis. Detta kommer att bli det bästa resultatet sedan januari förra året.

Inflationsdatan kommer vid en avgörande tidpunkt för den amerikanska ekonomin. På fredagen visade data att arbetsmarknaden var skakig då ekonomin bara tillförde 266 000 arbetstillfällen och arbetslösheten steg till 6,1%. Enligt National Federation of Independent Business (NFIB) kämpar fortfarande många små företag för att hitta arbetare.

Uppgifterna kommer också vid en tidpunkt då många råvaror har ökat i pris. Till exempel har virkespriserna stigit med mer än 350% under de senaste 12 månaderna medan råolja och bensin har hoppat med mer än 150% respektive 140%. Den här veckan steg kopparn och järnmalmen till rekordhöga nivåer. Vidare har fraktkostnaderna stigit på grund av den ökade efterfrågan på varor globalt.

En starkare KPI kommer att vara hausse för det amerikanska dollarindexet. Å andra sidan kommer en svagare KPI att vara baissär för indexet eftersom det ger Fed mer utrymme innan de höjer räntorna.

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index
DXY teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att det amerikanska dollarindexet har haft en brant fallande trend. Priset ligger mellan de nedre och mellersta raderna för Bollinger Bands. Det är också något ovanför punkterna i Parabolic SAR medan oscillatorer som Stokastik och MACD minskar. Därför kommer indexet att fortsätta falla, med nästa mål vid 89,50 dollar, vilket är cirka 0,60% under den nuvarande nivån.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust