USD/JPY i snävt intervall när Japans hushållsutgifter tar fart

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 11, 2021
  • USD/JPY vacklar efter den senaste japanska hushållsutgiftsdatan.
  • Utgifterna ökade med 6,2% på årsbasis.
  • BOJ varnade också för bräckligheten i landets ekonomi.

USD/JPY-paret förändrades lite under den asiatiska sessionen när marknaden reagerade på de senaste uppgifterna om hushållens utgifter från Japan. Det handlas till 108,92, vilket är 0,50% högre än förra veckans lägsta värde på 108,33.

USD/JPY
Den japanska yenen

Japans hushållsutgifter ökar

Den japanska ekonomin återhämtar sig från covid-19-pandemin. De senaste siffrorna som publicerades av landets statistikbyrå avslöjade att hushållens utgifter började ta fart i mars. Totalt ökade utgifterna med 7,2% på månadsbasis. Detta var bättre än den tidigare ökningen på 2,4% och var den snabbaste tillväxten sedan juli förra året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Utgifterna ökade med 6,2% på årsbasis efter att ha sjunkit med 6,6% i februari. MoM- och YoY-siffrorna var bättre än vad analytiker förväntade sig. Hushållens utgifter är en viktig siffra eftersom de är den största beståndsdelen i landets BNP.

USD JPY-paret reagerar också på den senaste rapporten från Bank of Japan. Politikerna varnade för att landet står inför en osäker tid när det kommer ut ur pandemin. Därför betonade de behovet av mer finanspolitiskt och monetärt stöd för ekonomin.

Japan, liksom många asiatiska länder, ser en stark efterfrågan på sina varor som maskiner och bilar. Landet har det dock kämpigt med pandemin och har meddelat undantagstillstånd på vissa viktiga platser som Tokyo. Samtidigt har distributionen av vaccinerna varit långsammare än i andra länder.

USD/JPY reagerar också på utveckling i USA. På fredag var de svaga Nonfarm Payroll-uppgifterna ett stort bakslag för Biden-administrationen. Ekonomin tillförde bara 266 000 jobb medan arbetslösheten steg.

Ser vi framåt kommer paret att reagera på de amerikanska inflationsuppgifterna som kommer ut på onsdag. Det kommer också att reagera på uttalanden från Federal Reserve-tjänstemän.

USD/JPY teknisk analys

USD/JPY
USD/JPY

USD/ JPY-priset har studsat tillbaka från förra veckans lägsta nivå på 108,33. På 4-timmarsdiagrammet ligger det vid 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA) medan Relative Strength Index (RSI) ligger på den neutrala nivån 47. Paret verkar också bilda ett huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är ett baisseartat tecken. Därför kommer det troligtvis att bryta ut lägre när björnarna siktar mot förra veckans lägsta nivå på 108,33. Ett lyft över 109,50 kommer dock att ogiltigförklara den här negativa prognosen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust