DXY: Dollarindexets uppstuds är inte hållbar, enligt ING

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 13, 2021
  • De amerikanska dollarindexet har stigit de senaste två dagarna på grund av oron över inflationen.
  • Producentprisindexet steg med 6,2% i april medan kärn-PPI steg med 4,1%.
  • Analytiker vid ING tror att dollarns uppsving inte är hållbart.

Det amerikanska dollarindexet (DXY) ligger stadigt efter de starka amerikanska uppgifterna om konsumentprisindexet (KPI) och producentprisindexet (PPI). Det steg till 90,75 dollar, även om analytiker vid ING varnade för dollarns styrka.

DXY
Dollarindexet – graf

ING är inte positiva till dollarn

Det amerikanska dollarindexet har stigit de senaste två dagarna i rad när investerare reagerat på den senaste tidens starka ekonomiska data från USA.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

På onsdag visade rapporterades det att konsumentinflationen steg till den högsta nivån på 13 år på 4,2%. Kärnkonsumentinflationen ökade också med 2,3%, vilket var över Feds mål på 2,0%.

På torsdag visade data att det totala producentprisindexet (PPI) steg med 6,2% i april efter att ha stigit med 4,2% under föregående månad. Detta var den snabbaste tillväxttakten sedan 2011. Kärnproducentprisindexet steg med 4,1% efter att ha ökat med 3,1% föregående månad.

Ändå tror Federal Reserve och många analytiker att det pågående inflationstrycket är övergående. Därtill är orsaken till att tillväxten varit så drastisk jämfört med föregående år att USA befann sig i en lockdown i april ifjol.

Faktum är att analytiker vid ING inte tror att den pågående återhämtningen för dollarindex kommer att vara länge. De skrev att:

”Vi förväntar oss inte att dollarrallyt till följd av hög KPI i april i USA kommer att vara hållbart, eftersom det är osannolikt att en åtstramning från Fed sker den närmaste tiden och den djupt negativa amerikanska räntan bör dominera och tynga den amerikanska dollarn. DXY kommer att sjunka under 90,00 under de kommande veckorna.”

Det amerikanska dollarindexet reagerar också på de senaste sysselsättningsuppgifterna. Uppgifterna visade att fler än 473 000 amerikaner ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången förra veckan. Uppgifterna kom vid en tidpunkt då vissa stater har börjat begränsa tillgången till arbetslöshetsersättning.

Analys av det amerikanska dollarindexet

Dollar index
Det amerikanska dollarindexet

Det fyra timmar långa diagrammet visar att dollarindexet sjönk till 90 dollar som lägst denna vecka och sedan snabbt studsade tillbaka. DXY verkar bilda ett inverterat huvud och axlar-mönster, vilket vanligtvis är en haussignal. Det har också närmade sig korsningszonen mellan de röda och gröna Ichimoku-molnen. Därför kan indexet på medellång sikt fortsätta att stiga när diskussionerna om inflationen fortsätter. Men under de närmaste veckorna kommer indexet sannolikt att falla under 90 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust