Softbank rapporterar en enorm vinst på 26 miljarder pund från Vision Fund

Av:
May 13, 2021
Listen
  • SoftBank rapporterar det högsta helårsresultatet någonsin för ett japanskt företag.
  • Konglomeratets holdingbolag köpte tillbaka aktier för 16 miljarder pund.
  • Vision Fund på 100 miljarder dollar genererade 41 miljarder pund i årliga investeringsvinster.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

SoftBank Group Corp (TYO: 9984) meddelade igår att en serie stora börsintroduktioner ledde till det högsta resultatet någonsin för ett japanskt företag. Konglomeratföretaget bokförde 32 miljarder pund i årligt nettoresultat.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

SoftBank öppnade handeln på 62,38 pund per aktie på aktiemarknaden igår och byter för närvarande händer till 63,65 pund per aktie. Som jämförelse inledde de året på 52 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 17,44 pund per aktie i mars 2020 när covid-19-krisen påverkade som mest.

SoftBank rapporterar 41 miljarder pund i årliga investeringsvinster

Copy link to section

För det fjärde kvartalet redovisade SoftBank en rekordvinst på 13 miljarder pund. Det japanska konglomeratets extremt positiva utveckling tillskrivs främst den högsta vinsten någonsin på 26,18 miljarder pund från sin 100 miljarder dollar Vision Fund. Den genererade 41 miljarder pund i årliga investeringsvinster, inklusive 17 miljarder pund från en 40-procentiga andel i det sydkoreanska e-handelsföretaget Coupang Inc som börsnoteras i mars.

SoftBank genererade också 6,14 miljarder pund när det sålde sin kontrollerande andel i det amerikanska telekomföretaget Sprint Corp ifjol. Det kvarvarande innehavet, enligt det Minato City-baserade företaget, ökade också i värde. Förra året bokförde SoftBank 6,24 miljarder pund i förlust eftersom några sura tekniska satsningar sänkte värdet för portföljen.

Enligt S&P Global Market Intelligence höll Toyota Motor det tidigare rekordet för det högsta helårsresultatet för ett japanskt företag. Toyota Motor publicerade också sitt senaste kvartalsresultat igår. SoftBank överträffade dock Toyotas rekord med ungefär 100% för att ta plats på listan över tekniska jättar som Microsoft och Alphabet, med helårsvinster på 40 miljarder dollar.

SoftBank köpte tillbaka aktier för 16 miljarder pund

Copy link to section

SoftBank slutförde sitt återköpsprogram på 16 miljarder pund som lanserades förra året. Till följd av investeringsmöjligheterna ökade SoftBank sitt öronmärkta kapital från 7,07 miljarder pund till 21,22 miljarder pund i den andra fonden.

Under de kommande månaderna kommer en SoftBank-stödd SPAC att lista Mapbox (datatjänstleverantör) i en affär som värderas till 1,41 miljarder pund. WeWork och Grab, två av SoftBanks största satsningar, förväntas också offentliggöras via SPAC-fusioner.

SoftBank Group Corp presterade positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på nära 70%. I skrivande stund värderas de till 100 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 11,49.

Aktier & Fonder Asien Industrier Teknologi Världen