USD/JPY kommer stiga med 1,50% till 110,97 enligt Credit Suisse

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 14, 2021
  • USD/JPY har bildat ett stigande triangelmönster.
  • Den viktigaste katalysatorn är den potentiella avvikelsen mellan Fed och BOJ.
  • Analytiker vid Bank of Japan förväntar sig att valutaparet stiger.

USD/JPY bildar ett stigande triangelmönster inför de kommande amerikanska detaljhandelsuppgifterna. Det handlas till 109,40, vilket är 1,80% över den lägsta nivån denna vecka. Samtidigt tror analytiker på Credit Suisse att paret kommer att stiga till 110,97 inom kort.

Japanese yen
Den japanska yenen

BOJ och Fed

USD/JPY-priset ökade denna vecka efter att data visade att USA:s konsument- och producentinflation återhämtade sig i april. Konsumentpriserna steg med 4,2% medan producentinflationen steg med 6,2% under månaden. Dessa siffror är betydligt högre än Fed-målet på 2,0%. De var också högre än medianuppskattningen från analytiker som intervjuats av Reuters och Bloomberg.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt går arbetsmarknaden i USA fortfarande starkt. Även om den officiella jobbdatan inte var stark så målar andra flash-uppgifter en ljusare bild där arbetsmarknaden går bra. Till exempel visade JOLTs-rapporten som publicerades på tisdag att det finns fler lediga arbeten än sökande.

Dessutom, för att locka anställda, har vissa företag som Mcdonald’s börjat höja sina löner. Och på torsdag avslöjade data att antalet amerikaner som ansökte om fortsatt arbetslöshetsersättning, eller ansökte för första gången, minskade till den lägsta nivån sedan pandemin startade. Även om vissa av dessa siffror är tillfälliga så ökar de sannolikheten för att Fed kommer att börja strama åt penningpolitiken.

USD/JPY reagerar också på att konsumentinflationen i Japan fortfarande är under press. De senaste uppgifterna visade att landets KPI var under 1% i mars. Denna trend kommer sannolikt att fortsätta – främst på grund av landets demografi, eftersom den äldre generationen inte spenderar lika mycket som de yngre. Därför kommer BOJ sannolikt ta längre tid på sig att normalisera situationen.

USD/JPY tekniska utsikter

USD/JPY
USD/JPY prisutveckling

Det fyra timmar långa diagrammet visar att USD/JPY-paret har bildat en stigande triangel vars motstånd ligger på 109,70-nivån. Inom teknisk analys är detta mönster vanligtvis ett tecken på en positiv fortsättning. Mönstret har ännu inte nått sin sammanflödesnivå, vilket innebär att paret kan dra sig tillbaka på kort sikt. På lång sikt misstänker jag dock att paret kommer att studsa tillbaka när tjurar riktar in sig mot den högsta nivån i mars på 110,95. Denna förutsägelse ligger i linje med vad analytiker på Credit Suisse konstaterat. De skrev:

”Även om ett nytt avslag från den högsta höjden i mars på 110,97 bör förväntas, kan det i sinom tid öppna dörren för ett test av mycket viktiga motstånd vid 111,96/112,40.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust