EUR/USD bryter över stigande triangeln efter EU:s BNP-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 18, 2021
  • EUR/USD steg efter de senaste BNP-uppgifterna från EU.
  • Uppgifterna visade att ekonomin krympte med 1,8% under första kvartalet.
  • Paret steg också på grund av den starkare amerikanska dollarn.

EUR/USD-paret bröt ut uppåt idag när marknadssentimentet förbättrades tack vare att rädslan för höga räntor avtog. Paret steg till 1.2220, vilket är den högsta nivån sedan den 26 februari.

EUR/USD
EUR/USD prisutveckling

Federal Reserve och räntor

EUR/USD drog sig tillbaka förra veckan efter de relativt optimistiska ekonomiska uppgifterna från USA. Uppgifterna visade att konsument- och producentprisindexen steg i den snabbaste takten på mer än ett decennium. Detta skapade oro att Federal Reserve skulle svara genom att minska sina tillgångsköp och höja räntorna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Efter uppgifterna hävdade vissa respekterade analytiker att Fed skulle börja strama åt sin penningpolitik. De citerade också den åtstramande arbetsmarknaden och de robusta offentliga utgifterna. Faktum är att den federala regeringen förväntas spendera mer än 1 biljon dollar på infrastrukturprojekt.

I en intervju med CNBC bad Rick Rieder från Blackrock att Federal Reserve skulle börja strama åt. Samma sak upprepades av Mark Wilson från Morgan Stanley och Mohammed El Erian.

Men i en intervju sa Atlanta Feds Raphael Bostic att det inte är dags att strama åt, med hänvisning till den ojämna pågående återhämtningen. Dollarindexet har sjunkit med mer än 0,40% idag.

EUR/USD-paret steg också när investerarna till synes ignorerade de senaste BNP-uppgifterna från EU. Den andra uppskattningen av BNP låg i linje med vad Eurostat publicerade i april. Uppgifterna visade att ekonomin krympte med 0,6% under första kvartalet, vilket ledde till en årlig nedgång på 1,8%. Nedgången låg i linje med vad analytikerna förväntade sig. Ändå förutspår analytikerna att ekonomin kommer att återhämta sig när EU-regeringen ökar takten för sina vaccinationsprogram.

Ser vi framåt kommer EUR/USD härnäst att reagera på de senaste amerikanska byggstarterna och antalet beviljade bygglov. Det kommer också att reagera på kommande KPI-uppgifter från EU som kommer att komma ut imorgon.

EUR/USD-prognos

EUR/USD
EUR/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att EUR/USD-paret rörde sig över det viktiga motståndet vid 1,2182, vilket var den högsta nivån den 11 maj. Paret bildade också ett stigande triangelmönster. Det har också stigit över 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA) medan MACD också har skjutit upp. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga efter dagens hausseartade breakout.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust