USD/ZAR: Är den sydafrikanska randens rally på väg att ta slut?

Av:
May 19, 2021
Listen
  • USD/ZAR handlas på den lägsta nivån sedan januari förra året.
  • Paret sjönk efter den starka sydafrikanska inflationen.
  • Det har bildat ett fallande kilmönster, vilket är ett tecken på en möjlig vändning.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

USD/ZAR-paret svävar nära den lägsta nivån sedan januari 2020 efter den överraskande ökningen av Sydafrikas konsumentinflation. Paret handlas för 14,04, vilket är drygt 28% under den högsta nivån i mars förra året.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

South African rand
Den sydafrikanska randen

Sydafrikas inflation

Copy link to section

Den sydafrikanska randen steg gentemot den amerikanska dollarn efter att landet publicerade de senaste inflationsuppgifterna. Enligt landets statistikbyrå ökade konsumentprisindexet med 0,7% på månadsbasis i april. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 0,5%. Det ledde till en ökning med 4,4% på årsbasis, vilket var betydligt högre än den tidigare ökningen på 3,2%.

Kärnkonsumentinflationen steg med 0,3% i april efter att ha stigit med 0,5% föregående månad. Detta ledde detta till en årlig ökning med 3,0%. Analytiker som intervjuats av Reuters förväntade sig att KPI skulle öka med 2,8%.

Dessa siffror återspeglar den senaste tidens stigande priser för råolja och andra råvaror. Priset på råolja har faktiskt mer än fördubblats de senaste 12 månaderna. Detsamma gäller för Bloombergs råvaruindex som ligger nära sin rekordhöga nivå.

Därför drog sig USD/ZAR tillbaka eftersom investerare nu förväntar sig en situation där den Sydafrikanska reservbanken (SARB) börjar höja räntorna. Dessutom har andra centralbanker på tillväxtmarknader, som de i Turkiet, Brasilien och Ryssland, redan börjat strama åt.

Utöver Sydafrika har andra länder också rapporterat robusta konsumentpriser. Idag visade uppgifter från Office of National Statistics (ONS) att den brittiska konsumentinflationen fördubblades till 1,5% i april. Förra veckan visade uppgifter från USA att KPI steg med 4,2%.

USD/ZAR teknisk analys

Copy link to section
GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/ZAR-paret sjönk till 13,98 som lägst idag. Paret ligger fortfarande under 25- och 50-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Framför allt visar diagrammet att paret har bildat ett fallande kilmönster. Inom teknisk analys är detta vanligtvis ett tecken på en vändning. Även om den övergripande fallande trenden kan fortsätta kan en vändning därför ta vid snart. En stark nedgång under stödet vid 13,93 kommer dock att ogiltigförklara denna prognos.

Forex