GBP/USD stiger igen efter stark brittisk detaljhandel och PMI-data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 21, 2021
  • GBP/USD är nära sin högsta nivå för året efter dt starka brittiska detaljhandelsuppgifterna.
  • Uppgifterna visade att den brittiska detaljhandeln ökade i april.
  • Data från Markit visade att landets PMI för tillverknings- och tjänsteresektorerna också gick bra.

GBP/USD svävar nära den högsta nivån hittills i år efter de strålande detaljhandelsuppgifterna från Storbritannien och data om flashtillverkning och tjänster. Det handlas till 1,4185, vilket är 3,75% över den lägsta nivån förra veckan.

Det brittiska pundet

Försäljningen i Storbritannien

Den brittiska ekonomin skjuter på alla cylindrar. Förra veckan visade brittiska BNP-uppgifter att ekonomin expanderade med 2,3% i maj när regeringen började öppna ekonomin igen. Tidigare denna vecka rapporterade Office of National Statistics (ONS) att arbetslösheten i Storbritannien sjönk till 4,8% i mars. Och på onsdagen visade data att den totala inflationen i Storbritannien mer än fördubblades i april.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Idag avslöjade data att den totala detaljhandelsförsäljningen i Storbritannien ökade i april. Totalt sett ökade försäljningen med 9,2% i april efter att ha ökat med 5,1% föregående månad. Denna ökning var bättre än den genomsnittliga prognosen på 4,5%. På grund av förra årets lockdown-åtgärder ökade försäljningen jämfört med föregående års april med 42%, vilket var bättre än de förväntade 36,8%. Ökningen berodde främst på kläder och andra tillbehör.

Samtidigt ökade kärnförsäljningen från 4,6% i mars till 9,0% i april. Detta var också bättre än medianuppskattningen på 4,2%. Försäljningen ledde till en ökning med 37,7% på årsbasis I en anteckning sa en analytiker från Lloyds Bank att:

”Optimism är fortfarande försiktig, särskilt med tanke på närvaron av nya framväxande varianter (av covid-19) som kan se kunder glida tillbaka till de vanor som har blivit så dominerande under de senaste 12 månaderna.”

GBP/USD stiger också efter Storbritanniens starka PMI för flashtillverkning och tjänster. Enligt Markit steg tillverkningsindustrins PMI till 66 i maj från 60 föregående månad. Samtidigt steg tjänstesektorns PMI till 66 från 61,1 i april. Detta är ett tecken på att den brittiska ekonomin går starkt. Det kan i sin tur pressa Bank of England (BOE) att göra slag i saken och börja strama åt sina pandemiska insatser.

GBP/USD teknisk analys

GBP/USD

Det dagliga diagrammet visar att GBP/USD-paret har haft en stark uppåtgående trend den senaste tiden. Kursen har stigit med nästan 25% från den lägsta nivån förra året. De bildar också vad som verkar vara ett kopp och handtagsmönster vars övre del ligger på årets hittills högsta nivå 1,4240. Inom teknisk analys är ett kopp och handtagsmönster vanligtvis en haussignal. Det ligger också över det glidande genomsnittet för 100 och 50 dagar. Därför är det bara en tidsfråga innan punden hoppar över YTD-höjden på 1,4240.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust